Pert nyert az egyik magán tankönyvkiadó az állam ellen

Pedagógus és diákok válogatják a tankönyveket a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában 2018. augusztus 16-án (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Új tankönyvengedély-hosszabbítási eljárásra kötelezte a bíróság az Oktatási Hivatalt, miután az jogalap nélkül tagadta meg egy magánkiadó tankönyvének hosszabbítási igényét – írja az Úgytudjuk.hu a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon pénteken kihirdetett ítélete alapján.

Hirdetés

Az indoklás szerint, bár főszabály szerint magánkiadó új tankönyvet nem engedélyeztethet, ez a meglévő engedélyek meghosszabbítására nem vonatkozik.

A pénteki tárgyaláson a Pedellus Kiadó egyik középiskolás nyelvtan könyvének hosszabbítása volt terítéken. A kiadó kiemelte, hogy míg az ők hosszabbítási igényét megtagadták, addig az – azóta már államosított – Apáczai Kiadó tankönyveinek engedélyét meghosszabbították, noha az eredeti engedélyt még magánkiadóként szerezte.

A lap szerint jövőre 822 magánkiadású tankönyv tűnhet el a rendelhető könyvek listájáról, most több mint 130 könyv számára csillant fel a remény, egyúttal a kiadóknak sem kell azonnal lehúzni a rolót.

Számháborús övezet

Ha az ember nem járna iskolák környékén, nem beszélne pedagógusokkal, tényleg azt hihetnénk, az oktatás körül minden rendben.

A tankönyvkiadók által indított első perek szerdán kezdődtek az Oktatási Hivatal ellen. Romankovics András, a Tankönyvesek Országos Egyesületének alelnöke négy másik kiadóval együtt azért perelte be a magyar államot, mert hiába fizettek be jelentős összeget közkedvelt tankönyveik engedélyének meghosszabbítására, azt eljárás lefolytatása nélkül elutasították. Az ugyanilyen paraméterekkel rendelkező állami tankönyvek engedélyét gond nélkül meghosszabbították a döntéshozók. Ezt pedig hátrányos megkülönböztetésnek értékelték, amit megengedhetetlennek tartanak.

Hirdetés

Romankovics hétfőn az Átlátszónak azt mondta, ez a per a tankönyv-választás szabadságáról, végső soron tehát az oktatás szabadságáról szól. Ha ugyanis elbuknak, jövőre már csak az állami egyentankönyvekből tanulhatnak a diákok az országban.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.