HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hulladékkáosz...

Hulladékkáosz: a fideszes polgármesterek leváltanák Gémesit

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Lemondatnánk Gémesi György elnököt, valamint Zöld Híd megbízott ügyvezetőjét, Gyenes Szilárdot az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás hétfői ülésén – tudta meg a Magyar Idők.

Fideszes polgármesterek nyilatkoztak a kormánypárti lapnak. Hertel László, Sződ község polgármestere, a társulás korábbi elnöke és Fördős Attila, Vác kormánypárti polgármestere azt mondta, hogy Gödöllő polgármesterének, valamint a kft. ügyvezetőjének további ténykedése katasztrofális helyzetbe sodorná a társaságot. Azt mondták, az Észak-Pest megyei és Nógrád megyei régióban a hulladékszállítás leállásához évtizedes problémák vezettek, nem kapott megfelelő adatszolgáltatást az önkormányzati társulás többi tagja, valamint az NHKV. Emellett szerintük a Zöld Híd eszközbeszerzései miatt a szolgáltatási díj kiugróan magas volt, ezért több önkormányzat saját szolgáltató céget hozott létre vagy kért fel a hulladékszállításra.

Október 29-én 116 településen függesztette fel a szemétszállítást a Zöld Híd, mivel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV, vagy ismertebb nevén kukaholding) nem utalta át nekik (és másoknak sem) a munka ellenértékét. Szükségellátás keretében, a katasztrófavédelem finanszírozásában folytatódott október 31-én a szemét elszállítása. Majd még aznap az NHKV megvonta a Zöld Hídnak adott megfelelőségi véleményét, és arra kérte a céggel szerződött önkormányzatokat, hogy szerződjenek egy másik szolgáltatóval.

Szükségellátás keretében viszik el a szemetet – Magyar Hang

Most lett pénz, a Katasztrófavédelem megtéríti a 116 településen szolgáltató Zöld Hídnak a költségeket.

HIRDETÉS

A Zöld Híd vasárnap közleményben reagált, szerintük a cég pénzügyi ellehetetlenítése egy tudatos, előre generált folyamat eredménye. „Október végére világossá vált, hogy az NHKV Zrt. nem fog forrást biztosítani, a számlánkat visszaküldték. A szolgáltatás kényszerűen leállt, mert az NHKV Zrt. egyoldalú döntései nyomán elfogytak az üzemeltetés feltételei. Nem leállították, hanem leállt. A katasztrófavédelem bevonását az ellátási területen élők érdekében maga a Zöld Híd B.I.G.G. Nkft. kezdeményezte” – írták.

Hozzátették: „Az események láncolata, köztük a megfelelőségi nyilatkozat – a most november 5-i tanácsülés előtti – türelmetlen visszavonása egyértelműen mutatja, hogy a Zöld Híd B.I.G.G. Nkft. közszolgáltatói körből történő kivezetése nem szakmai, hanem politikai döntés.”

A közleményben megemlítették Tarlós István múlt heti kijelentését, mely szerint a közötte és a miniszterelnök úr közötti megállapodásban benne van, hogy a főváros visszakapja az FKF Zrt-t és visszakapja a számlakiállítás jogát is. Amennyiben a Zöld Híd is visszakaphatná ugyanezen jogokat, akkor különösebb támogatás nélkül tudna a rendszer működni 116 településen – ahogy korábban is működött.

Schmidt Jenőt, Tab fideszes polgármesterét, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökét is idézték, aki múlt héten arról beszélt, hogy 30-40 milliárddal kellene feltőkésíteni a hulladékgazdálkodást a kormánynak. Ebből most gyorsan 26 milliárdot át is csoportosítottak.

„Minden politikai indíttatású és célzatú támadást és rágalmat az Észak-kelet Pest és Nógrád Megyei Önkormányzati Társulás határozottan visszautasít. A szakmai menedzsment, valamint a Zöld Híd több száz dolgozója is kiáll a döntéshozói jogokat gyakorló Dr. Gémesi György társulási elnök mellett, aki 12 éve, megbízási díj nélkül végzi munkáját és biztosítja a szervezet teljes körű szakmai autonómiáját és politikai befolyástól mentes tevékenységét. … határozottan állítjuk, hogy az NHKV Zrt. tudatosan és folyamatosan alulfinanszírozta a Zöld Híd B.I.G.G. Nkft-t, jogellenesen és célzatosan szüntette be az együttműködést és a finanszírozást” – áll a közleményben.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,640lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek