Elszabotálják Orbán Viktor tokaji álmát?

Elszabotálják Orbán Viktor tokaji álmát?

Nyaralóhajónak és luxusnak nyoma sincs a Bodrog partján (Fotó: Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország kormánya a fényűző helikopterezések, luxusrepülőzések után úgy döntött, vízre száll – és most nem a jachtozásokra gondolok, ami bizonyos körökben munkaköri kötelesség, hanem az európai értelemben vett hajózásra. A NER-hadsereg ugyan harcban áll az Európát megtestesítő Brüsszellel, ez a Bodrogra tervezett hajózási szolgáltatás azonban nyugat-európai, legalábbis az árszínvonalát és a célközönségét illetően. Orbán Viktor lassan egy éve álmodott nyaralóhajókat a 65 kilométer hosszú, 51 kilométeres magyarországi szakasszal rendelkező folyóra, adott is rá 4,6 milliárd forintot, de az álmaiból még semmi nem valósult meg, pedig az első határidők már a nyáron lejártak.

„Jó napot kívánok, hol lehet nyaralóhajót bérelni?” – kérdezem több helyen, Tokajban, Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludon is, de mindenhol úgy néznek rám, mint a döglött macskára, amit egy hónapja dobtak a folyóba, és lám, pont itt vetette partra a víz.

Tokaj az ország egyik leghíresebb települése, elég csak a Himnuszra gondolni. Azt hinném, egy verőfényes októberi hétköznapon lépni sem lehet a belvárosban a turistacsoportoktól, a belváros azonban tök üres. A főtérnek tekinthető Kossuth tér vendéglátó egységeinek teraszain mindössze négy vendég ücsörög, a gusztustalan városnéző kisvonaton – ami egy folyékony csillámpóniba mártott, mozdonynak álcázott autószerelvény, és amit a jó ízlés miatt tiltani kellene – csak egy szerelmespár ül, de az írásos emlékben elsőként 1353-ban említett városkából semmit nem látnak, mert csókolóznak.

Két úrasszony teázik egy teraszon, az egyiken olyan márkájú pulóver van, mint amilyenben Vajna Tímea vitte Los Angelesbe – a férje, Andy Vajna kormánybiztos jóvoltából – magánrepülőgépen a macskáját, a jobb állatorvosi ellátás reményében.

Ennyit ér a magyar miniszterelnök | Magyar Hang

Orbán Viktor lassan egy éve álmodott nyaralóhajókat a Bodrogra. Annak jártunk utána, hogy áll a terv végrehajtása.

Remény az itt is van, az egyik, rémületesen rossz bort adó hely pincére szerint: „Akad itt azért ember, mer’ hétvégén jönnek buszokkal Cseszkóból.” „Cseszkóból?” – kérdezek vissza. „Szlovákiából, na, meg máshonnan is” – válaszolja, miközben megfordítja a pecsétes terítőt az asztalomon. Nem tudok betelni a négyezres városka kádári bájával.

Pedig élt itt egy rövid ideig Balassi Bálint, itt tanulmányozta a tokaji bor gyógyító erejét Paracelsus (1493–1541), bár azt nem tudni, milyen minőségében, mert ugye volt orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő, természettudós, alkimista és okkultista is. És hát, itt született Paulay Ede, színész, rendező, igazgató, akinek a nevét a helyi, 2008-ban átadott színház viseli.

Ha már színművészet: Székhelyi József, a közelmúltban elhunyt színész 2005. márciusában Orbán Viktorra utalva meglehetősen nyersen azt mondta: „…mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni mindenhová”. Ez a jelek szerint csak részben valósult meg itt, Tokajban, hiszen a miniszterelnöki bal kéz, Mészáros Lőrinc az elmúlt években bevásárolta magát a térségben, többek közt hozzájutva a Dereszla Borászathoz, elegánsabb nevén Chateau Dereszlához – ami véletlenül éppen a Bodrog partján áll. Más azonban Tokajban egyelőre nem történt.

A kormány tavaly november 29-én Magyar Közlönyben megjelent rendelete közölte a miniszterelnöki direktívát (mert azt Orbán Viktor s. k. jegyzi) a „Magyarországi nyaralóhajózás alapjainak és hátterének megteremtésével kapcsolatos program” elindításáról. A rendelet a nyaralóhajózás megvalósításához szükséges feladatok ellátására és a Felső-Tisza-vidék kishajóforgalmát segítő fejlesztésekre az állami tulajdonú Mahart Magyar Hajózási Zrt.-t jelölte ki. A Magyar Közlöny szerint a program előkészítéséhez, a műszaki tervezéshez és a közbeszerzések megkezdéséhez, hatástanulmányok elkészítéséhez és az engedélyezési eljárások elindításához 2017-ben 100 millió forintot kapott a Mahart.

A nyaralóhajózási program idei indításához – kikötői infrastruktúra fejlesztéséhez, vízi útvonalak kijelöléséhez, tíz hajó vásárlásához, képzések lebonyolításához, hajózási információs rendszer kiépítéséhez, illetve a későbbi új útvonalak előkészítéséhez – a 2018-as központi költségvetésből már 2,79 milliárd forintot adtak a cégnek.

Sőt, a Keleti-főcsatorna bevonása érdekében 2019-ben további 1,77 milliárd forintot kap majd az állami cég. Hogy az idei 2,79 milliárdból mi valósult meg? Röviden: semmi

A Közlöny idézett passzusa úgy ír, a programot „hazánk társadalmi és gazdasági fejlődésének, valamint külföldi pozitív megítélésének növelése érdekében” hirdette meg Orbán Viktor. Nyugat-Európában a nyaralóhajókázás évtizedek óta bevált pihenési mód: az ember főszezonban leszurkol alsó hangon 600 ezer forintnyi eurót egy hétre – a Hvg 2000–2500 eurós bérleti díjakról írt tavaly –, azután élvezi az úszó apartmant. Ha van kedve, megáll pecázni, kiköt, hogy bringatúrát tegyen, egyen egy lángost, és a remények szerint a tokaji térségben bort igyon.

A lakóhajózás magyarországi meghonosításában tanácsadóként közreműködő Mérföld Yachting Kft. ügyvezetője, Marosi Miléna a lapnak elismerte: a hajózás ma elsősorban a felső-közép társadalmi rétegek szórakozása Magyarországon, és valószínűleg „a nyaralóhajózás sem egy Auchan-pénztáros hobbija lesz”. Ám szerinte „nem is a kőgazdagok kiváltsága”: egy 4–6 tagú család ugyanis ma is „simán elkölt” mindenféle luxus nélkül ennyit, 400-500 ezer forintot egyheti nyaralásra.

Tegye fel a kezét, aki ennyit tud költeni egy egyhetes nyaralásra, azután lépjünk tovább. Nem végeztem széles spektrumú közvélemény-kutatást, de a fent említett településeken nagyjából senki nem hallott a nyaralóhajós fejlesztésekről. Aki hallott, annak meg lúdbőrözik a háta a tervektől. Mert, hogy a Bodrog egy csendes kis folyó, éppen ez a bája, nem kell ide még több ember. Pláne nem a vízen. A horgászok elfogult emberek, szerintük semmilyen fejlesztés nem kell a folyóra, hagyják őket békén.

„Nézze, amúgy én ezekre szavazok, de már most is úgy közlekednek a folyón a jachtjaikkal, mint az állatok. Vannak szakaszok, ahol lassítani kellene. Na, ők ott adnak gázt részegen” – panaszkodik, és közben egy hajdani alföldi polgármestert emleget.

Egy part menti borárus a térség turisztikai vonzerejét a raliversenyekben látná, úgy véli, a borkimérés előtt kiváló tankolási helyet lehetne létesíteni.

Akad azért, aki úgy látja, használna a térségnek a lakóhajóbiznisz, hiszen így új terepeket kaphatna az idegenforgalom, fellendülne a térség. A nagyszabású tervekhez kikötők is kellenek, és hát Mészáros Lőrinc új pincészete, a Chateau Dereszla, ugye, véletlenül éppen a Bodrog partján áll. És mit ad isten, a borászat folyó felőli oldalán feltöltötték a talajt, szintbe hozták az építményt a szomszédos Kalóz Kikötő és Yacht Clubbal. Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója azonban kifogja a szelet a nyaralóhajók nem létező vitorlájából: kérdésemre azt mondja, nem kikötőben gondolkodnak, pusztán rendezni szerették volna a területet

No de hol vannak a kikötők? Hol a hajók? Ez ügyben az illetékes állami céggel, a Maharttal október eleje óta állok kapcsolatban. Ez egy szenvedélyes viszony. Eleinte leveleztünk. A cég először azt írta, hogy a kérdéseimet megkapta, és továbbította a „megfelelő személyekhez”. Később, megismételt kérdéseimre már azt válaszolták, hogy a megfelelő személyektől „sajnos nem érkezett válasz”. Vártam, mint egyszeri turista a bodrogi nyaralóhajóra, végül mentőövet dobtam magunknak: „Akkor ezt írjam a cikkbe?” – kérdeztem lemondóan, mire a cég azonnal kijelölt egy nyilatkozót. Aki viszont nagyon fontos ember, ezért hetekig cicáztunk egymással. Hol térereje, hol ideje nem adatott a fontos embernek nyilatkozathoz, de végig éltetett a remény, hogy majd délután, esetleg holnap, de mindenképpen hamarosan! Lapzárta előtt néhány órával a Mahart kijelölt nyilatkozója végre közölte: nem nyilatkozik.


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 25. számában jelent meg, 2018. október 31-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 25. számban? Itt megnézheti!