Kezdőlap Belföld Közlekedő Töm...

Közlekedő Tömeg: Már 13 vasútvonalat zárna be a MÁV

Tizenhárom vasútvonalat zárna be a MÁV a közbeszerzési felhívás tanúsága alapján – erről számolt be Facebook-oldalán a Közlekedő Tömeg Egyesület. Arról már két napja is írtunk, hogy felszámolnák a Nyíregyháza-Nyírbátor és a Mátészalka-Csenger vonalakat. Ezeken a részeken már december 9-től pótlóbuszok járhatnak. A Közlekedő Tömeg szerint „az ismételt vonalbezárások teljesen ellentmondanak a kormány 2010-es intézkedéseinek, melyek alkalmával számos, korábban bezárt vasútvonalat újranyitottak, köztük a most bezárandó Mátészalka-Csenger vonalat is.” Ráadásul a tervek összeférhetetlenek a Modern Városok és Magyar Falvak célkitűzéseivel is. A bezárás helyett az egyesület szerint arra lenne szükség, hogy biztosítsák a legalább kétóránkénti közlekedést mindkét említett szakaszon.

HIRDETÉS

A Közlekedő Tömeg úgy tudja, a vonalak beszántásáról a MÁV-Start vezérigazgatója, Csépke András döntött. Az egyesület tizenegy további szakasz megszűntetésére számít Komárom, Székesfehérvár, Pápa, Zalaegerszeg, Pécs, Békéscsaba, Szolnok és Miskolc térségében. A szervezet azt sejti, hogy a lépésekkel lepleznék a rossz járműgazdálkodást, illetve az „idén felhalmozott 7 milliárd forintos hiányt.”

A két vonal idei megszüntetésével 35 millió maradna a MÁV-Start költségvetésében. Viszont százmillió kiesne a MÁV Zrt.-nél, így a bezárások a Közlekedő Tömeg szerint 65 milliós többletköltséget jelentenének az adófizetőknek. Palkovics László a közlemény szerint még nem adhatta áldását a mellékvonalak bezárására. 2010 előtt egyébként még a Fidesz tiltakozott hangosan a vasútvonalak bezárása ellen.

A MÁV-Start fejlesztés helyett inkább bezárná a vasútvonalakat – Magyar Hang

A vasúttársaság elképzelései alapján december 9-től megszűnne a vonatközlekedés a Nyíregyháza-Nyírbátor és Mátészalka–Csenger vonalakon.

A mellékvonalak súlyos problémáira is kitért az egyesület. Miközben a vonatok ritkán járnak, a vágányok állapota miatt több helyen csak 20-30 km/h-val lehet haladni. A gőzvontatású vonatok már 1935-ben is egy óra alatt tették meg a Nyíregyháza-Nyírbátor vonalat, de ez a táv ma már 68 percbe telik.

A mátészalkai vonalon tapasztaltakról korábban riportot is közöltünk a Magyar Nemzetben. Mátészalkáról a 78 kilométerre lévő Debrecenig elzötyögni százöt percbe került, ezt a tempót pedig évente körülbelül 825 ezren kénytelenek elviselni.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

21,024lájkolóTetszik
758követőKövetés
8,957feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gömböc mindent felfal – Magyar Hang-ajánló

Péntektől csütörtökig keresse a 30. számot az újságárusoknál! Már 28 oldalon, változatlan áron!

Kiemelt cikkek

Szíjjártó Péter karácsonyfát szeretne, nem gúlaszerű dobozokat

A külügyminiszter szerint Európában nincs menekültkérdés, csak migrációs kérdés és az illegális bevándorlókra Magyarország nem hajlandó menekültként tekinteni.