Freedom House: Magyarország már csak részben szabad

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a Freedom House (FH) éves kutatása a világ országairól, ahol azt vizsgálják, milyen állapotban van a szabadság. Az FH 195 országot vizsgált, ebből 86-ot (44 százalék) szabadnak listázott, 59-et (30 százalék) részben szabadnak, 50-et (26 százalék) nem szabadnak. Az FH a tizenharmadik alkalommal közli globális rangsorát, külön fejezet szól arról, milyen támadások érték az amerikai demokráciát az utóbbi időben; az USA 100-ból 86 pontot ért el, tíz éve még 94-et.

Magyar fókusszal az egyik legsúlyosabb megállapítás, hogy hazánk szabad országból részben szabad lett. Köszönhetően a Freedom House szerint annak, ahogy Orbán Viktor és a Fidesz-kormány támadja a sajtót, az egyetemeket, a kutatókat, akadémikusokat, civil szervezeteket, a bírósági, igazságszolgáltatási szektort és a magánszektort. Az FH megjegyzi azt is, tavalyi év végén kormányellenes utcai tüntetések kezdődtek, a demonstrálók Orbán távozását követelik. Magyarország idén már csak 70 pontot kapott, kettővel kevesebbet, mint tavaly, tovább romlott ezzel a demokratikus intézmények állapota hazánkban.

– Láttuk, hogy a demokratikus intézmények fokozatos hanyatlásban vannak, például Magyarországon, Törökországban és Venezuelában. Az antidemokratikus retorika és a hatalomra vonatkozó demokratikus korlátok elutasítása lehet első lépés a valódi szabadságkorlátozások felé – mondja az FH elnöke, Michael J. Abramowitz.

A kormány szerint „Soros”

A Kormányzati Tájékoztatási Központ reagált is a jelentésre: „a Freedom House a Soros-birodalom tagja, Soros pénzeli, és most Soros választási kampányát szolgálja. A többi Soros-szervezettel együtt azért támadja Magyarországot, mert a magyarok úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak”.