HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Pálinkás Józs...

Pálinkás József: Ennyi erővel néhány akadémikus unokáját is ellophatták volna

HIRDETÉS

– Egy hatalmi játék és zsarolás része lett a Magyar Tudományos Akadémia. Ennyi erővel mással is megzsarolhatták volna az Akadémiát, például néhány akadémikus unokáját is ellophatták volna. Egyszerűen zsarolás, amit Palkovics miniszter csinál – mondta Pálinkás József a felvidéki Pátria Rádió Szombat délután című műsorában Veiszer Alinda vendégeként.

HIRDETÉS

Pálinkás József 2001 és 2002 között fideszes oktatási miniszter, 2008 és 2014 között az MTA elnöke, 2015-től tavalyig pedig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője volt.

Pálinkás József: Ez a középszer diadala

„Ha gazdasági problémák adódnak, az a tömeg, amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel, rendkívül gyorsan elfordul bárkitől.” A teljes interjú.

Pálinkás MTA-elnöki mandátuma alatt levezényelt egy szervezeti átalakítást, több év alatt, a szereplőkkel egyeztetve. A jelen helyzetben kompromisszumos végkifejletet még el tud képzelni, az Akadémia számára pozitívat viszont nem.

– Palkovicsnak az az ambíciója, hogy ő az a nagy ember, aki a magyar kutatást felvirágoztatta. Ez ezen a módon nem fog menni – mondta, hozzátéve: örülne neki, ha sikerülne, de úgy nem lehet, ha fenyegetjük a kutatókat és a legjobbak elmennek. Konkrétan elment már három külföldről hazatért kutató és valószínűleg nem is fog visszatérni. Egy ilyen intézményhálózat nyolc hónap–másfél év bizonytalanságot nem bír ki – mondta.

„Végveszélyben a magyar tudományosság” | Magyar Hang

A magyar tudomány jövőjét veszélyezteti az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint: a Palkovics-modell összecsapott, átgondolatlan, és jogszabály-ellenes.

– Csalódott vagyok az egész magyar értelmiségben, hogy fél kiállni, hogy teljesítse értelmiségi feladatát, azaz megmondja, hogy miről mit gondol, kertelés nélkül – fogalmazott.

HIRDETÉS

Pálinkás szerint „a Fidesz nem arra használja a kapott óriási felhatalmazást és felelősséget, hogy egységesebbé tegye és összefogja a nemzetet, hanem nagyon sokszor megosztásra és a szembenállás fokozására”.

„Az, hogy kezd kialakulni egy kritika nélküliség, értelmiségiként rémülettel szemlélem. Elhiszem, hogy senki sem szereti a kritikát, de én mindig igyekeztem magam olyanokkal körbevenni, akik ha hülyeséget akarok csinálni, megmondják a szemembe” – fogalmazott.

Pálinkás 2008-ban, amikor az Akadémia elnöke lett, kilépett a Fideszből.

Az MTA nem fogadja el Palkovics játékszabályait, garanciát kérnek | Magyar Hang

Döntött az elnökség, kérik az alapfinanszírozást. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma úgy értékelt, hogy „a csatában állva maradtunk”.

Szerinte azt kellene keresni, hogy Magyarország hogyan tudná segíteni a legtehetségesebbeket, hogy sikeresek legyenek. A világ annyira differenciálódott, hogy a konzervatív, liberális és hasonló jelzőknek nem sok értelme van már. „Akik igyekeznek a liberális szót szitokszóvá tenni, jó lenne, ha itt lennének ahol beszélgetünk, ahol Eötvös Józsefnek és Lorándnak a képe van a falon. Ők liberálisnak számítottak, én magam pedig liberális-konzervatívnak tartom. Konzervatív nézeteket vallok, de én nem kívánom másra rákényszeríteni a nézeteimet, ízlésemet. Az érdeklődést, lelkesedést csak a szabadság tudja felszabadítani az emberekben” – mondta Pálinkás József.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,208lájkolóTetszik
2,693követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Indul a parlamenti szezon: Orbán Viktor vajon felszólal?

Már az első napon felfüggeszthetik a DK-s Varju László mentelmi jogát. A sajtónak viszont nem lesz könnyű dolga.

A Sós Sziklák Völgye