HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orbán Gáspár:...

Orbán Gáspár: Magánszemélyként majd’ mindenben vitám van az édesapámmal

HIRDETÉS

Nem jó gyűlöletet szítani semmilyen népcsoport ellen – jelentette ki a HVG.hu-nak adott hosszú interjújában Orbán Gáspár, aki Ember Illéssel közösen nyilatkozott az általuk alapított Felház missziójáról. A kormányfő fia hozzátette azt is: magánszemélyként majd’ mindenben van vitája az édesapjával. „Egy ilyen személyiség vagyok” – nyugtázta. Az apaságban viszont példakép számára a miniszterelnök, akit nagyon jó apának gondol.

HIRDETÉS

Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy meg tudta-e győzni testvéreit a Felház küldetéséről, azt válaszolta: „a saját házában senki nem lehet próféta.” Volt már, hogy valamelyik testvére elment egy Felházra, de megvan a saját életük. Intést főleg édesanyjától, Lévai Anikótól kapott, hogy a kormányfő fiaként legalább ne legyen vezető, kerülje a rá irányuló figyelmet. „Édesapám nagyon támogat, de közben nem vagyok biztos benne, hogy annyira tudja, mit csinálok” – tette hozzá. Orbán Viktor támogatja őt, mint apa, de a fiú szerint ez a Felházra jellemző radikalitás tud azért ijesztő lenni. Ez ugyanis elmondása szerint nagyon más, mint mikor „simán csak vallásos az ember.”

Esélyt a Felháznak | Magyar Hang

„Fölmentek az emeleti terembe, ahol együtt szoktak lenni […] Mindannyian egy szívvel, egy lélekkel állhatatosan imádkoztak.” (ApCsel 1, 13-14) Ez az emeleti terem az utolsó vacsora terme, és ahol pünkösd napján megszületett az egyház. Korábbi fordításokban felházként szerepelt, innen kapta nevét a ma sokszor emlegetett keresztény brand, a Felház.

Az alapítók nyilatkoztak a Felház finanszírozásáról is. Az elmúlt években szponzori vacsorákat tartottak, a múlt heti éves támogató rendezvényen pedig ötvenöten voltak jelen, főleg kis- és középvállalkozók. Orbán Gáspár szerint az fontos, hogy újjászületett keresztény üzletemberekről van szó. A honlapjuk ugyan még nem indult el, ezt a hiányosságot ők is látják, a szerződések nyilvánosságra hozatala kapcsán viszont korábban elhamarkodottan nyilatkoztak. Ahol nem állami intézményekről van szó, ott a másik félnek kell nyújtani egyfajta diszkréciót – jegyezte meg Orbán Gáspár. A tavalyi év első félévének pénzügyi mérlegét pedig már nyilvánosságra is hozták Facebook-oldalukon.

A most futó plakátkampány kapcsán Orbán elmondta, őket nem a ceremonialitás, a méltóságteljes lezárás mozgatja, hanem hogy minél többen találkozhassanak Istennel.

Lezárás lesz ugyanis ez, márciusban a mostani formájában megszűnik a Felház. Ember Illés elmondása szerint ezután önállóan mennek tovább az olyan tevékenységek, mint az evangelizáció, a táborok felkeresése vagy a dicsőítés. Úgy látják, hosszú távon így tudják biblikusan támogatni a kereszténységet és az egyházat. A Felház viszont a továbbiakban sem lesz egyház, inkább a gyülekezetek közötti teret igyekeznek kitölteni.

HIRDETÉS

Korábban több kritikát is kaptak egyébként egyházaktól, ezekről Orbán Gáspár azt mondta: „Az, hogy nincs teológiai végzettségünk, egy építő kritika, mert valóban nincs, és tényleg jó lenne, ha lenne, de hogy több kárt okozunk, mint hasznot, az inkább butaság. Aki ilyet mond, az nem ismer minket.”

Szóba került az is, hogy Jézus szeretetének hirdetése mellett azért figyelnek a divatra is, még ha igyekeznek is elérni, hogy ez ne uralja az életüket. Ember Illés például úgy fogalmazott: „Isten megérdemli, hogy minden, ami rámutat, az szép legyen, jó legyen, befogadható legyen. Ha megtehetem, hogy jól nézzek ki miközben Jézus Krisztust hirdetem, akkor azzal szerintem sincs semmi gond.” Orbán Gáspár egyetértett, szerinte sem kell szőrcsuhában járkálniuk.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,889lájkolóTetszik
2,412követőKövetés
16,779feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán hamis mítoszt épít – Magyar Hang-ajánló

Németh Miklós- és Gémesi György-interjú; megszólal a „kutyagyilkos bisztró” pultosa; gyerekkönyvmelléklet; vajteszt. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Döntetlen Litvániában, a továbbjutás a Fradi kezében

Meglehetősen unalmas találkozón ezúttal gól nélküli döntetlent ért el a Ferencváros az Európa-liga csoportkörbe jutásért játszott selejtező első meccsén a litván Suduva ellen. Visszavágó egy hét múlva a Groupama Arénában.