Menekülnek az olvasók Mészáros Lőrinc lapjaitól

Menekülnek az olvasók Mészáros Lőrinc lapjaitól

A Lapcom portfóliójába tartozó megyei lapok, a Kisalföld és a Délmagyarország néhány száma (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte minden nyomtatott újság vesztett az eladott példányszámából az idei első negyedévben – derül ki a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) adataiból, amiket a hvg.hu tett közzé. Az országos napilapok közül az egyetlen kivétel a Népszava: az, hogy naponta átlagosan 21 ezer példányt adnak el a lapból, minimális növekedést is jelent az egy évvel korábbihoz képest, a 2016-os adatnak pedig majdnem a kétszerese a mostani szám, vagyis jól látható, hogy a Népszabadság olvasói közül sokan oda pártoltak át.

Aki ezt össze akarná hasonlítani a konkurenciával, annak csalódnia kell, a Magyar Idők-jogutód Magyar Nemzetnek még nincs egy teljes negyedéve, a Magyar Idők néven nem auditáltatták az olvasottságukat, ahogy a Magyar Hírlap sem.

A megyei napilapok példányszáma változatlanul zuhan. Amióta a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworkshöz kerültek ezek az újságok, majd onnan át a kormánypárti médiaalapítványhoz, folyamatosan esik az olvasótáboruk. 2018 összes negyedévében 10-11 százalékos mínuszt mértek az egy évvel korábbihoz képest, és 2019 első három hónapjában is -11 százalékos a mutató, vagyis még a tavalyi rémes adatot is sikerült tovább rontani.

A nyomtatott hetilapok közül a HVG-nek egy évvel korábban 30 100 volt az átlagos példányszáma, most szinte pontosan ugyanennyi, 29 800. A 168 Óra a tavalyi utolsó negyedéves 10 248 értékesített példányról idén első negyedévben 9289-re esett. A Demokrata átlagos heti értékesítése ugyanezen időszakban 8887-ről 8656-ra csökkent.