2025-ig jöhet a dugódíj, megszavazta a Fővárosi Közgyűlés

2025-ig jöhet a dugódíj, megszavazta a Fővárosi Közgyűlés

Fotó: Unsplash/Nabeel Syed

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mobilitási tervet fogadott el a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén, ami feltétele a dugódíj bevezetésének. A terv tartalmazza a főváros közlekedésfejlesztési terveit fontossági sorrendben, az azokhoz tartozó finanszírozással együtt. Szerepel benne, hogy mikor, mi épülhet a fővárosban. Ennek a tervnek a részét képezi a dugódíj is, amelynek bevezetésére Demszky Gábor tett ígéretet, mert ez volt a 4-es metró uniós támogatásának feltétele.

A dugódíj koncepciót először 2015-ben Tarlós István jelentette be, kétlépcsős formában. A terv szerint az első lépcsőben Budapest teljes területére írnák elő évi 5000 forintos Budapest-matrica vásárlását. A második lépcsőben egy belső, alapvetően a belvárosra kiterjedő másik zónát hoznának létre, ennek díjáról viszont még elképzelések sem láttak napvilágot.

Konkrét tervek vannak a dugódíj bevezetésére | Magyar Hang

Behajtási díj bevezetése, a kisföldalatti korszerűsítése és meghosszabbítása, több villamosvonal meghosszabbítása, utak felújítása, biciklis infrastruktúra fejlesztése - többek között ezek szerepelnek a főváros közlekedésfejlesztései elképzelései között. Az Index vette észre, hogy már múlt héten nyilvánosságra hozták a terveket, amelyben szerepel az is, hogy milyen elképzelések vannak a 2021 és 2025 közötti időszakra.

A közgyűlésről egyébként rögtön a kezdetén kivonultak az MSZP és a DK képviselői, mert a Fidesz képviselői leszavazták a patkányhelyzet kivizsgálását célzó bizottság létrehozását.

A fakivágással járó újpesti íjászközpont építésével kapcsolatos előterjesztést visszavonták, mert Wintermantel Zsolt újpesti polgármester szerint az önkormányzati kampány kezdetén nem lehet az ügyet normál mederben megtárgyalni.

A közgyűlés ezeken túlmenően tovább korlátozták a szmogriadó idején használható gépkocsik körét, hátmilliárd forintot szavaztak meg a Rác-fürdő megvásárlására és megszavazták az újlipótvárosi Szent István szobor tervét.