Nincs elég járművezető és jegyvizsgáló

Nincs elég járművezető és jegyvizsgáló

Képünk illusztráció! (Fotó: Volánbusz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sem kalauzból, sem kézbesítőből nincs elég – derült ki a Népszava összesítéséből. A MÁV-nál 1000-1100, a Volán-társaságoknál pedig 900 betöltetlen álláshely van. A MÁV-csoport Kommunikációs Igazgatósága országos átlagban 2,5-3 százalékos létszámhiányról írt, megjegyezve, hogy ez az arány a tartósan betegek nélkül értendő. A Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Meleg János év elején viszont arról beszélt a Népszavának, hogy a létszámhiány közel 35 százalékát a tartósan beteg munkavállalók adják. A csoport egyébként összesen 40 ezer munkavállalót foglalkoztat. Kevés a váltókezelő, a pénztáros, a tolatásvezető, a jegyvizsgáló és a járműszerelő is.

A vasúti szervezet szerint a munkavállalók megtartásában segített a hároméves bérmegállapodás, valamint az évi bruttó 400 ezer forintos választható béren kívüli juttatás és az ingyenes utazás is. Így évente a vállalatcsoport dolgozóinak kevesebb mint 10 százaléka cserélődik ki. A szakszervezetek viszont úgy látják, nagyon sok az 50 feletti dolgozó, és már idén is sokan mennek nyugdíjba.

A VOLÁNBUSZ Zrt. arról tájékoztatta a lapot, hogy a társaságoknál jelenleg 5 százalék körüli a betöltetlen álláshelyek száma. Főleg buszvezetőket és járműkarbantartókat keresnek. A szakszervezetek szerint viszont további béremelés nélkül jövőre megállhat a közúti távolsági közlekedés.

A BKV-nál jelenleg 150-200 álláshely betöltetlen. A cég közlése szerint 1,5-2 százalékra csökkent az üres álláshelyek aránya, és főleg fizikai területen van hiány. Járműszerelőkben- és karbantartókban szenvednek többek között hiányt.

A Magyar Postánál 250 emberre lenne még szükség, ez pedig nagyjából 1 százalékos hiányt jelent. A társaság 30 ezer dolgozót foglalkoztat, internetes oldalán pedig a hétvégén 244 álláshirdetés szerepelt, szemben a tavalyi hétszázzal. Főként kézbesítőket, csomagfeldolgozókat és járművezetőket keresnek.