HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kormányinfó 1...

Kormányinfó 139. – A törvény betartására szólította fel az Emmit Gulyás Gergely

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Csütörtökön 11 órától ismét sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hollik István kormányszóvivő. A 139. kormányinfóra két nappal azt követően került sor, hogy Strasbourgban az Európai Parlament a német kereszténydemokrata Ursula von der Leyent választotta meg az Európai Bizottság új elnökének.

HIRDETÉS

Az eseményen ezúttal Lukács Csaba kollégánk vett részt, aki a kórházi fertőzésekről, a műtők klímaügyéről, a Btk. esetleges visszaszigorításáról, erdélyi mezőgazdasági támogatásokról kérdezte a minisztert.

12.57: Végül azon kérdésünkre, hogy mikor tesznek eleget a kórházi fertőzések adatainak nyilvánosságra hozásáról szóló jogerős bírósági ítéletnek, Gulyás Gergely kijelentette: az ítéletnek eleget kell tennie a területért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának.

12.54: Gulyás Gergely a kétségeit hangoztatta a kórházi műtők klímaberendezéseivel foglalkozó sajtóhírekkel kapcsolatban. Azt azonban leszögezte: a műtőkben működni kell klímaberendezésnek, s amelyik kórháznak ezzel problémája van, forduljon támogatásért a kormányhoz. 

HIRDETÉS

12.50: Kollégánk azon felvetésére, hogy tervezik-e a Btk. visszaszigorítását azok után, hogy például a napokban kiengedték az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottját, a miniszter azt mondta: a bíróság a korábbi Btk. alapján hozta meg a döntést. Tagadta, hogy a Btk. azóta történt változásának köze van a tettes mostani elengedéséhez. Szerinte az igazságszolgáltatás független, ennek hangsúlyozása mellett annyit jegyzett meg, hogy ő is enyhének tartja a bíróságok ítéletét több, a közvélemény felháborodását kiváltott ügyben.

12.47: Utolsóként kérdezhetett lapunk részéről Lukács Csaba. Elsőként azt kérdezte, hogy miért vontak be a magyar közpénzből megvalósított erdélyi mezőgazdasági támogatási pályázatok elbírálásába egy külföldi alapítványt. Hogyan nyerhettek ezek a román kormánypárthoz köthető személyek, és miért nem nyilvánosak a pályázati adatok? Gulyás Gergely minderre annyit válaszolt, hogy ebben az esetben is úgy jártak el, mint más hasonló, sikeres pályázatok ügyében.

Gulyás Gergely arról is beszélt: Közép-Európában a politikai stabilitás elvesztésével járna, ha olyan szinten, 30-40 százalékkal emelkednének a rezsiárak, mint Németországban. A miniszter szerint 2030-ra a magyar gazdaság 90 százaléka kibocsátásmentes lesz, ám megjegyezte: „nincs ellenünkre az, hogy távolabbi célokat is támogassunk, de azért nem támogattuk a 2050-es kibocsátásmentességet”, mert azokhoz nem társultak olyan számítások, hogy milyen hatással lenne ez a magyar gazdaságra.

12.17: Az Mfor.hu kérdésére azt mondta, hogy a paksi hitelszerződés módosítását akkor tudják bejelenteni, ha az megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását, jelenleg ilyenről nem tud beszámolni.

12.01: A Magyar Hírlap kérdésére a miniszter azt az ígéretet tette, hogy valamikor 2021-ben megnyitja kapuit a felújított Operaház. A Sorsok Háza ügyében viszont nincs új fejlemény.

11.53: Gulyás Gergely többször is felvetette, hogy az Európai Uniónak megfelelő forrásokat kell biztosítania azon országok határvédelmi költségeire, akik nemcsak a saját, hanem az Európai Unió határait is védik.

HIRDETÉS

11.49: Az RTL Klub felidézte a karcagi rendőrkapitányról megjelent hangfelvételt, amiben lényegében kivételes elbánást kért a kórház igazgatójának parkolási ügyében – Ha ez az információ megfelel a valóságnak, az büntetőjogi kérdés – válaszolta Gulyás Gergely., hozzátéve, senki sem állhat a törvények fölött.

11.47: A miniszter szerint az ENSZ pártolja a migrációt, ezért kétségekkel fogadja a magyar tranzitzónával foglalkozó jelentéseit. Azt hangsúlyozta, hogy a tranzitzónát bárki bármikor elhagyhatja (nem Magyarország felé – a szerk.).

Nincs migrációs válsághelyzet Magyarországon | Magyar Hang

Csak néhány kétségbeesett és kiszolgáltatott embert látott szögesdrótok mögé zárva – mondta Budapesten az ENSZ jelentéstevője.

11.44: Az RTL Klub azt kérdezte, hogy a bűnszervezet most megváltoztatott törvényi definíciója kedvezően érintheti-e Simonka György fideszes képviselő folyamatban lévő büntetőügyét. Gulyás Gergely az ártatlanság vélelmének hangoztatása mellett azt válaszolta, hogy ebben az esetben a vád elég súlyos ahhoz, hogy egy ilyen módosítás érdemben ne befolyásolja az ügyet.

11.35: Ursula von der Leyen azt mondta, hogy elszánt ellenfele lesz azoknak, akik gyengíteni akarják az európai értékeket. Ezt Gulyás Gergely a közös küzdelemre való felhívásként értelmezte.

Vajon mit gondol Európa új, hétgyermekes feje az anyaságról és a gyerekvállalásról? | Magyar Hang

Ha már úton útfélen erről beszél mindenki, megnéztük, miket mondott a témában Ursula von der Leyen.

11.28: Gulyás Gergely elhárította az ATV.hu arra vonatkozó kérdését, hogy hazaárulónak tartja-e azokat az ellenzéki képviselőket, akik nem szavazzák meg a Fidesz által jelölt tisztségviselőket. – Volt eddig egy politikai kultúra, amit meg akartunk őrizni, az ellenzék tért el ettől – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely. Felvetette annak a lehetőségét is, hogy a magyar parlamentben visszahívják az érintett ellenzéki pártok képviselőit. – Nehezen találna érveket arra, hogy miért ne cselekedjen így a Fidesz – jelezte az ATV.hu újabb kérdésére.

11.25: A köztelevízió „kérdésére” élesen bírálta a Momentumot és a DK-t, mert az Európai Parlamentben nem támogatták a fideszes jelölteket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar parlamentben a Fidesz a szokásjog alapján meg szokta szavazni az ellenzéki jelölteket a parlamenti tisztségekre.

11.24: Gulyás Gergely méltatta a parlament által elfogadott jövő évi költségvetést, amely több pénzt biztosít a családoknak, az egészségügynek, a nyugdíjasoknak, az oktatásnak, és a biztonságra is többet költenek. Emellett ez a költségvetés tartalmazza az eddigi legszigorúbb hiánycélt. A miniszter szerint az ellenzék adókat emelne.

11.22: A július elsején indult családvédelmi akcióterv kapcsán elmondta: eddig 2400 kérelem érkezett babaváró támogatásra, 5700 pedig a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására.

HIRDETÉS

11.19: Gulyás Gergely szerint a kormány azt a klímacélt tűzte ki, hogy a magyar gazdaság 90 százaléka 2030-ig kibocsátásmentes legyen. Visszautasította a magyar kormányt ezen a téren ért bírálatokat. – Más szennyezéséből nem kérünk – jelentette ki, utalva a külföldről hazánkba érkező szennyvíziszapra. Ezt az ügyet a hatóságok felülvizsgálják.

11.14: Ki kell javítania az előző vezetés hibáit, például a migráció ügyében.

11.13: Örülnek Ursula von der Leyen megválasztásának, ez megelőlegezett bizalom a magyar kormánypárt részéről, akinek támogatása nélkül nem választották volna meg a német politikust az Európai Bizottság új elnökének – mondta Gulyás Gergely. Az Európai Parlamentben a baloldaliak többsége elutasította, a jobboldaliak többsége támogatta von der Leyent – tette hozzá. Szerinte a szavazás azt is jelzi, hogy a csúcsjelölti rendszer nem életképes. Úgy véli: Európa nincs jó állapotban, ezért nehéz feladata lesz az új elnöknek.

A legutóbbi kormányinfón történteket itt tudják visszaolvasni; akkor lapunk munkatársa, Bodacz Péter többek között az általunk feltárt kórházi klímaügyről kérdezte a minisztert.

Kormányinfó 138.– Otthonápolási díj: „még az ellenőrzésre sincs pénz” | Magyar Hang

Uniós csúcs után, ez történt ezúttal. Percről percre tudósítás.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,541lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.