HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Pártok nélkül...

Pártok nélküli önkormányzatokat javasol Vona Gábor

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Ne vehessenek részt pártok az önkormányzati választáson, ezt pedig törvény mondja ki – ezzel az elképzeléssel állt elő Vona Gábor mai sajtótájékoztatóján. A jelenleg vloggerként tevékenykedő egykori pártelnök a Magyar Hangnak néhány hete már beszélt arról, hogy egy új kampánnyal készül: különféle ötletekkel áll elő, ezekről társadalmi vitát indít, a végén pedig egy konkrét törvényjavaslatot készít.

HIRDETÉS

A pártmentes önkormányzatiság az első javaslat. Vona Gábor elképzelése arról szól, hogy a voksoláson csak magánszemély, vagy egyesület tagja indulhasson, pártszínekben viszont ne legyen lehetőség jelöltté válni. – A pártok nagyon sokat ártanak az önkormányzatiságnak – mondta. Arra hivatkozott, hogy egyrészt a pártpolitika megkülönböztet teleüléseket – hiszen vannak fideszes, vagy éppen jobbikos városok –, másrészt pedig sok esetben értelmes ügyeket éppen a pártos politika gáncsolja el. Ugyancsak a negatívumok között említette, hogy az önkormányzatiságot kontraszelektálja a pártpolitika: „logóparaziták kerülnek be a képviselő-testületekbe”, sok esetben alkalmatlan emberek, míg tehetséges polgárok inkább meg sem méretik magukat.

Újra részt venne a törvényalkotásban Vona Gábor | Magyar Hang

Bő egy éve kiszállt a napi pártpolitikából, ám most ismét törvényjavaslatokat készítene Vona Gábor. A jelenleg vloggerként tevékenykedő egykori pártelnök a Magyar Hangnak mesélt rendhagyó projektjéről, amelyet a nemrég életre hívott Második Reformkor elnevezésű alapítványon keresztül valósít meg. Úgy tervezi, augusztusban kezd, az első lépés, hogy megnevez egy társadalmi problémát, illetve az arra adható esetleges válaszokat, megvalósítható lépéseket.

Az elképzelésről a bejelentéssel együtt meg is indul egy vita különféle online fórumokon, Vona Gábor Facebook oldalán például már elérhetők a tudnivalók, ahogy az általa alapított Második Reformkor Alapítvány felületein is. A tervek szerint másfél-két hónap elteltével a beérkezett vélemények alapján egy konkrét törvényjavaslat is születik. Azt egyelőre titok övezi, hogy kik vesznek részt a szöveg kodifikálásában, vagyis a konkrét javaslat megszövegezésében, de azt már tudni, hogy a beérkező vélemények szűrésében azért Vona Gábor komolyan részt vesz.

Az egykori pártelnök pontosan tisztában van azzal, hogy nem sok esély van rá, hogy majd a pártok megszavazzák ezt az elképzelést, „szinte a nullával egyenlő”. – Pontosan annyi esélye van annak, hogy ezt a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja, mint amekkora esélye van most az ellenzéki pártoknak a parlamentben – mondta. Mégis, úgy érzi, hogy nem hiábavaló a munka, hiszen a bogarat azért mégiscsak elülteti az emberek fülében.

HIRDETÉS

Az időzítést Vona Gábor tudatosnak nevezte, hiszen néhány hónap múlva önkormányzati választás, heteken belül kezdődik a kampány, ő pedig abban bízik, hogy a várható hatalmas zaj ismét csak megmutathatja, hogy mennyire nem a településekről szól a voksolás.

Az ellenzéki pártok egyébként – mint ismert – számos városban úgy fogtak össze, hogy nem pártlogókkal indulnak majd, hanem egyesületi színekben. Vona Gábor azonban kérdésünkre azt mondta, hogy ez is csak pártlogika alapján működik.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,753lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek