Több mint 15 ezren jutottak diplomata-útlevélhez

Több mint 15 ezren jutottak diplomata-útlevélhez

Habony Árpád az ibizai Heart klub reklámfilmjében

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt kilenc évben, 2010 óta 16952 diplomata-útlevelet állított ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) – derítette ki a Népszava. A lap szerint ez viszont több, mint amennyire hivatalosan szükség lenne.

A közérdekűadat-igénylés alapján kiderült, jelenleg 7657 érvényes diplomata-útlevelet használnak, miközben egyébként a külügyi állomány nagyjából hétszáz fős, és közel ezren vannak, akik külképviseleten dolgoznak. Továbbá szokás volt eddig is, hogy képviselők, vezető politikusok, országos szervek képviselői is kaptak diplomata-útlevelet. Ez viszont még mindig csak egy újabb ezres kört jelent.

A Népszava szerint több száz, vagy akár több ezer ember lehet, akik esetében kérdéses, miért kaptak magyar diplomata-útlevelet. Azt jogszabályi tiltásra hivatkozva a minisztérium nem árulhatja el, kik és miért kaptak ilyet.

A KKM közlése szerint évente 1200–1600 fő kap új diplomata-útlevelet. Választási években ez a azám 2500 fölé is ment, feltehetőleg az adminisztráció átalakítása miatt. Bár pontosan meg van határozva, kik kaphatnak ilyen papírt, a Népszava szerint egy gumiparagrafus alapján a kormány annak juttathat dokumentumot, akinek akar. Kaphat az épp diplomáciai kiküldetésben lévő személy, „rendkívül indokolt esetben” pedig szakminiszteri javaslatra a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezheti az útlevél kiadását.

Az Átlátszó írta meg korábban, hogy év elején még Habony Árpád is diplomata-útlevélhez folyamodott, amit február közepén Szijjártó Péter külügyminiszter engedélyezett is neki.