HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Már megvan, m...

Már megvan, mivel kezdi a munkát Karácsony Gergely

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Várhatóan pénteken – a választási eredmény jogerőre emelkedését követően – kezdi meg a munkát a főpolgármesteri posztra megválasztott Karácsony Gergely. Egyik első dolga – mint mondta – az lesz, hogy levélben találkozót kér Orbán Viktor miniszterelnöktől, hiszen a választás éjszakáján maga is ígéretet tett az együttműködésre. Elmondása szerint a főváros vezetésében mindenkivel partner lesz, vissza akar térni a polgári demokráciát jellemző normális működéshez, ezért új partnerségi viszonyt akar mindenkivel, így a kormánnyal is.

HIRDETÉS

Az ellenzéki pártok által támogatva magabiztos győzelmet arató politikus szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a budapestiek világos üzenetet küldtek a kormánynak és a világnak: nem fogadják el azt, ahogy a kormány eddig tevékenykedett. – Köszönet illeti ezért a választókat – mondta. A miniszterelnöktől kért találkozó mellett a CEU-t is megkeresi, őket arra kéri, hogy a törvények adta lehetőségek figyelembevételével a lehető legtöbb tevékenységét tartsák Budapesten. 

Tarlós Istvánban tisztességes ellenfelet ismert meg, aki az átadás-átvétel során is együttműködő volt. Önmagát nem tartja tévedhetetlennek, de ígéretet tett arra, hogy mindig őszinte lesz.

Az első önkormányzati ülésen a következő napirendi pontokkal készül:

HIRDETÉS
  • Átláthatósági programot indít antikorrupciós civil szervezetek ajánlása alapján
  • Zöld csomagot indít, Budapest csatlakozik azokhoz a nagyvárosokhoz, amelyek bevezették a klímavészhelyzetet
  • A városháza által parkolóként használt igen értékes telket zölddé teszik és megnyitják a polgárok előtt
  • A Városliget és a Római part kapcsán ellenérzését fejezte ki a lakosság, ezért áttekintik a beruházásokat, visszavonják a mobilgátra vonatkozó engedélyt és nem adnak ki több építési engedélyt a Városligetben
  • A szociális csomag részeként első lépésben hatról hét évre emelik a gyermekek ingyenes tömegközlekedését, s a ciklus végéig az anyagiak függvényében 14 éves korig ingyenessé teszik a szolgáltatást. Ugyanígy ingyenes lesz a tömegközlekedés a regisztrált álláskeresőknek
  • Megtiltják a rabszolgatörvény alkalmazását az önkormányzati vállalkozásoknál, már csak azért is, mert a törvény elleni tiltakozással kezdődött az ellenzéki együttműködés
  • Október 23-án megnyitják a Városházát a polgárok előtt, és ott kulturális programsorozatot indítanak
  • Kérdésre válaszolva elmondta, a főváros alulfinanszírozott, a felhalmozott adósságokat a kormánynak konszolidálni kell
  • Miután nem ért egyet a stadionépítésekkel, mert drágák és fenntartásuk hatalmas összeget emészt fel, ráadásul zöld területet szűnnek meg építésükkel, minden esetben élni fog a főpolgármester vétójogával
  • Miután Budapest nem egyedül szavazott a változás mellett, folyamatos egyeztetést és együttműködést kezdeményez az ellenzéki kézbe került megyei jogú városok vezetőivel.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

34,932lájkolóTetszik
3,144követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szerkesztőségi vezércikkben kritizálja Orbán „túlhatalomtörvényét” a brit The Guardian

Ugyan a koronavírus-járványra való tekintettel mindenhol veszélyhelyzeti felhatalmazást kérnek a kormányok, ám azok – egy működő demokráciában – időkorláthoz kötöttek – írja a brit baloldali lap.

Márciusok Brüsszelben