HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Mégsem lesz k...

Mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga az egyetemi felvételihez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) és más szervezettekkel való egyeztetés után azt javasolja  a kormánynak, hogy a kötelező nyelvvizsga követelmény kerüljön ki a felsőoktatási felvételi elvárások közül, az erről szóló javaslatot szerdán nyújtja be a kormánynak – jelentette be Schanda Tamás, a tárca parlamenti államtitkára Hajdúszoboszlón, a XXI. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián az MTI tudósítása szerint.

A politikus a szakmai rendezvényen felidézte: a kormány 2014-ben állt elő azzal a javaslattal, hogy a versenyképességi célok elérése érdekében a felsőoktatásba való felvételnek 2020-tól legyen feltétele egy középfokú nyelvvizsga megléte. Mint mondta, akkor minden felelős partnerrel egyeztettek erről, és egyet is értettek, továbbá azt is hangsúlyozta, hogy öt éve volt mindenkinek felkészülni az új szabályozás alkalmazására.     

Az öt éves haladék a statisztikák az utóbbi években azt mutatták: a felsőoktatásba felvételiző diákok csaknem felének nem volt meg a középfokú nyelvvizsgája. A Magyar Hang néhány hónapja írt arról: a közoktatás továbbra sem képes arra, hogy az érettségiig – közel ezer óra alatt – középfokú nyelvvizsgához juttassa a diákokat. Az utóbbi években a felvételizők 55 százalékának volt csak meg a B2-es vizsgája. Ha nem nyúltak volna hozzá a rendszerhez, jövőre – még ha fel is tesszük, hogy egyes diákok összekapják magukat – eleve 30-40 százalékkal kevesebben jelentkezhettek volna egyetemre. Olyan nemzetstratégiailag kiemelten fontos képzési területek, mint a pedagógiai, a műszaki és az agrárképzés, utánpótlásuk várhatóan felét elveszíthették volna.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Az elmúlt időszakban azonban különböző szervezetek keresték fel a tárcánkat, hogy a kötelező nyelvvizsga ügyében további tárgyalásokat folytassanak velünk. Meghallgatva a fiatalok, a roma szakkollégisták és a nyelvtanárok véleményét, de továbbra is elköteleződve a versenyképes felsőoktatás iránt, a  korábbi döntés felülvizsgálatára teszünk javaslatot” – jelentette be a rendezvényen részt vevő pedagógusok előtt Schanda Tamás.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter október végén a HÖOK, a Roma Szakkollégiumok Egyesület és a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete képviselőivel tárgyalt a témáról.

HIRDETÉS

A 2014-ben kihirdetett, kötelező nyelvvizsgához kötött felvételi ügyébe a HÖOK kezdeményezte az újbóli párbeszédet A felsőoktatási felvételi követelményként előírt B2-es szintű nyelvvizsga 2020-as bevezetéséről a kormány öt évvel ezelőtt döntött, indoklásuk szerint minden felelős partner egyetértésével.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,953lájkolóTetszik
3,640követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egymilliós bírságot kapott Hadházy Ákos

Az adatvédelmi hatóság büntette az európai ügyészség melletti aláírásgyűjtéssel összefüggésben.