Hosszú ideig hamis gyűjteményt mutogattak

Hosszú ideig hamis gyűjteményt mutogattak

Az úgynevezett győri „Apátúr-ház”, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum épülete (Fotó: Vadaro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hónapokon keresztül hamisítványt csodálhattak egy győri múzeum látogatói, mert trükkös tolvajok észrevétlenül kicserélték a félmilliárd forint értékű éremgyűjteményt – írja az Index.

A lap információját a Nemzeti Nyomozó Iroda is megerősítette: az ügyben különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanújának bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak. A nyomozás érdekeire való tekintettel több részletet egyelőre nem árulnak el. Hogy a műkincseket mikor cserélhették ki a hamis darabokra, egyelőre nem tudni. 

Gál Katalin, a Győri Főügyészség szóvivője a hírportálnak elmondta, hogy a nyomozás fél éve tart, és az ügyészség jogsegély kapcsolatban áll az uniós országokkal, ez ügyben Ausztriától kérnek adatokat.

„Megkerültek" az Esterházy-kincsek | Magyar Hang

Mire a bíró dönthetett volna a felbecsülhetetlen értékű főúri gyűjtemény ügyében, egy törvénymódosítás mindent felülírt.

Az Index információja szerint a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményének eredeti darabjai ugyanis már több külföldi aukción is. Ebből kiindulva, és figyelembe véve azt, hogy a nyomozás fél éve tart, az aranyat akár már évekkel ezelőtt hamisra cserélhették.

Miként az Index is megjegyzi: „A győri múzeum térsége egyébként nagyon fontos a hazai kulturális örökség szempontjából, ugyanis ott vannak a gyűjtőterületén a legjelentősebb ismert hun kori, avar, longobárd és szláv emlékek.” A múzeumigazgató a hírportál üggyel kapcsolatos kérdéseire csak annyit válaszolt, hogy a nyomozás időtartama alatt semmilyen információt nem tud adni.