HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Egy hallgató ...

Egy hallgató jelentkezett, nem indult Pécsett fizikus mesterszak

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nem tudták idén szeptemberben elindítani a fizikus mesterszakot a Pécsi Tudományegyetemen, mert arra csak egy hallgató jelentkezett, aki nem teljesítette a felvételi követelményeket – közölte a Magyar Hang kérdésére az egyetem. A fizika alapszakuk viszont elindult szeptemberben, ide 8 hallgatót vettek fel. Az egyetem jelezte azt is: jövőre, 2020 szeptemberi kezdéssel meg fogják hirdetni mind a fizika alapszakot, mind pedig a fizikus mesterszakot, s ezt hosszabb távon is fent kívánják tartani.

HIRDETÉS

Magyarországon összesen öt egyetemen lehet fizikus mesterdiplomát szerezni, Pécsen kívül a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), a Debreceni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen. Az alacsony hallgatói létszám nem olyan ritka jelenség ezen a területen: az Oktatási Hivatal statisztikái szerint a 2017-18-as tanévben a Debreceni Egyetemen például 13 fő tanult fizikus mesterszakon, az előző évben pedig 9 fő. Szegeden valamivel több, mint 30 fő tanult ezen a képzésen mindkét évben. A Budapesti Műszaki Egyetem és az ELTE fizikus mesterszakaira ennél többen járnak, a két utolsó ismert év adatai szerint egy-egy tanévben 55-77 fő között mozgott a hallgatók létszáma a két budapesti egyetemen, a legmagasabb a BME-n volt a szám.

A mesterszakon végzettek száma országosan 64 és 118 fő között mozgott az elmúlt években, a legfrissebb rendelkezésre álló adat 2017-2018-as tanévé, akkor az Oktatási Hivatal statisztikája szerint 64-en lettek okleveles fizikusok, a legtöbben, huszonhatan az ELTE-n kaptak diplomát. Három éve, 2015-2016-ban 118-an, egy évvel korábban 71-en végeztek az országban összesen.

Fogalmuk sincs a fiataloknak, hogy válasszanak pályát? | Magyar Hang

Hat-hét pályamódosításra kellene felkészítenie az iskolának, de a legtöbb középiskolás még a következő lépést sem látja – véli a szakértő.

A Diplomás Pályakövető Rendszer adatiból az derül ki, hogy 2017-ben az előző két tanévben fizikus mesterszakon végzettek közül sokan tanultak még tovább (21 százalék munka mellett, 18 százalék pedig úgy, hogy nem dolgozott), 45 százalékuk dolgozott a tanulás folytatása nélkül, és 1 százalékuk volt álláskereső. Tizenöt százalékuk az „egyéb” kategóriába került, idetartozhatnak a bejelentés nélkül külföldön tartózkodók, a nem regisztrált munkanélküliek, a nem bejelentett munkát végzők, illetve a háztartásbeliek. A fizikusok átlagosan bruttó 349 ezer 776 forintot kerestek, ez kicsivel haladta meg az összes vizsgált diplomás átlagát, ami 335 ezer forintra rúgott 2017 decemberében.

HIRDETÉS

Az adatok nem vonatkoznak a fizikatanár mesterszakra, mert ez a fizikus szaktól különböző mesterképzés, és a fizika alapszakra sem. Utóbbin a hallgatók száma általában a többszöröse a mesterképzésen tanulókénak. Korábban a kormányzat által tárgyalt és közzétett stratégiai anyagokból arra lehet következtetni, hogy a fizikus mesterszak lényeges lehet a munkaerőpiac szempontjából. A 2015-ben publikált Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiában szerepelt az a megállapítás, hogy egyes természettudományos, illetve műszaki területeken az alapképzéssel megszerezhető BSc végzettség „munkaerőpiaci értéke csekély”, példának többek között éppen a fizikusképzést hozta a szakmai anyag.

Magyarországon európai összehasonlításban kevesen szereznek műszaki és természettudományos felsőfokú végzettséget. Az ilyen diplomával rendelkezők aránya 1,5 százaléknál kisebb a 20-29 évesek körében. A környező országok közül egyedül Romániára igaz az 1,5 százalék alatti arány, de egész Európában is kevés a Magyarországhoz hasonló érték – ezt az összehasonlítást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2018-as jó állam jelentése végezte el az Eurostat adatai alapján.

Újabb szög a vidék koporsójában: megszűnik az agrár-felsőoktatás Szarvason | Magyar Hang

Babák Mihály hiába próbálta megmenteni a kart, a Fidesz leállította saját polgármesterét, így már csak szakképzésre és kutatásra lesz lehetőség a patinás intézmény falai között.

Közben több más műszaki és természettudományos végzettséghez hasonlóan a fizikus is kelendőnek tűnik a munkaerőpiacon: műszaki területen sok pozíciót – például fejlesztő mérnöki, fejlesztő fizikusi, szoftverfejlesztői állásokat – hirdetnek úgy, hogy azok fizikus szakos végzettséggel betölthetőek, de akár a bankszektor is szóba jöhet náluk. A Debreceni Egyetem szerint az elmúlt két évtizedben Európában általában, Magyarországon pedig különösen nagy hiány alakult ki a magas szintű szaktudással rendelkező fizikusokból.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
R. Kiss Kornélia
R. Kiss Kornélia
Újságíró, a Magyar Hang alapító szerkesztőségének tagja, a lap állandó szerzője. Nyolc évig a Magyar Nemzet kulturális, majd belpolitikai rovatának munkatársa. A Eurotopics európai sajtófigyelő magyarországi tudósítója. Minden érdekli.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,203lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Farkasszemet néztek a romák a Mi Hazánk demonstrációján résztvevőkkel – Videóval

A párt erődemonstrációján résztvevők Miskolcról Sályra akartak eljutni, amikor szembetalálták magukat több száz romával.

Riadó!