HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Debreceni tra...

Debreceni trafikügy: nem lát okot a bérleti szerződés felülvizsgálatára az önkormányzati cégvezető

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A többi bérlőhöz képest féláron kapott üzlethelyiségeket a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság debreceni igazgatójának, Verdó Györgynek a felesége az elegáns önkormányzati irodaházban, mégsem tervezi belső vizsgálat indítását a város ingatlanforgalmazó cégének (Cívis Ház Zrt.) vezérigazgatója – tudta meg lapunk.

HIRDETÉS

Erdei Edit megbízott vezérigazgatót hétfőn kerestük meg kérdéseinkkel. Azt követően fordultunk az igazgatóhoz, hogy lapunk megírta: Verdó neje a Debrecen főutcájának számító Piac utcán, a Cívis Inkubátorházként ismert épület földszintjén két üzlethelyiséget is bérel, ezek egyike egy trafiknak otthont adó helyiség. Miközben a borkereskedő 25 négyzetméterért havi nettó 100 ezret fizet (négyezer forint négyzetméterenként), Verdó neje ennek a feléért, 2000 forintos négyzetméteráron kapta meg az üzletet. Az asszony havi 150 ezer forintos bérleti díjjal szerződött a galériával együtt 77 négyzetméteres dohánybolt helyiségére – derült ki a közérdekű adatigénylésünkre kiadott bérleti szerződésekből.

Az egyéni vállalkozóként dolgozó nő egy lottózót is üzemeltet az üzletsoron. A szintén galériás, 41 négyzetméteres üzlethelyiséget havi 100 ezer forintért bérelte ki (négyzetméterenként 2400-ért). Vagyis Verdóné annyit fizet a lottózóért, mint a borkereskedő a csaknem feleakkora területért.

Dohánybolt az inkubátorházban | Magyar Hang

A Cívis Ház Zrt.-t megbízott igazgatóként vezető Erdei Edittől arra voltunk kíváncsiak, hogy indít-e belső vizsgálatot annak kiderítésére, miért ilyen kedvezménnyel kapta meg Verdó neje a két üzlethelyiséget, illetve felülvizsgálják-e az érintett, két üzlethelyiség bérleti díjait? Ha igen, akkor miért teszik, ha nem, akkor pedig miért nem?

HIRDETÉS

A vezérigazgató azt közölte, hogy azért nem tervezi belső vizsgálat indítását, mert az üzlethelyiségeket nyilvánosan meghirdették, azok bárki számára elérhetőek voltak. A szerződések hirdetési felületeken meghirdetett összegeken kerültek megkötésre – tette hozzá.

Telekpanama Debrecenben – önkormányzati cégvezető privatizált belvárosi telket, magának | Magyar Hang

Mint megírtuk, Verdó György neje a trafikra 2014-ben, a lottózóra 2016-ban szerződött határozatlan időre, bérleti díjai azóta az inflációt követve emelkedtek. A Cívis Ház Zrt.-től kapott adatok szerint a trafikért jelenleg 158 ezer forintot, a lottózóért pedig 105 ezret fizet. (A nő egyébként egy másik trafikkoncessziót is elnyert.) A szerződéseket a Cívis Ház Zrt. részéről a Kósa Lajos volt fideszes polgármester körébe sorolt Kováts Ákos írta alá, aki lemondott, miután tavaly szeptemberben feltártuk zűrös ingatlanügyeit (két értékes debreceni telket strómanok révén magának privatizált).

Verdó György a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar megyei kirendeltségének igazgatója. Irodája a Piac utcán, a Megyeházán található, éppen átellenben a neje nevén szereplő trafiknak és lottózónak otthont adó irodaházzal. Az általa vezetett kirendeltséget és a hozzá tartozó intézményeket érintő ügyeket cikksorozatban tártuk fel. Az ügyekről a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) is van tudomása, az Emmi feljelentést is tett ezek miatt.

Saját intézményét jelentette fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma | Magyar Hang

A visszaélésgyanús debreceni ügyek a minisztérium alá tartozó SZGYF-ig érnek.

A hatóságok vesztegetés elfogadása és korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása gyanúja miatt is nyomoznak. Miután Verdó Györgyöt hiába kerestük az eljárásra vonatkozó kérdéseinkkel, november végén betértünk a trafikba. Azt hallottuk ugyanis, hogy gyakran időzik ott. Már első alkalommal belefutottunk, ám bemutatkozásunk és kérdésünk után keresetlen szavakkal küldött el melegebb éghajlatra.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,792lájkolóTetszik
2,969követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Mentő vitte el Ferihegyről egy Kínából érkező gép pilótáját

A Shanghai Airlines első tisztjét leszállás után azonnal ellátták. A Budapest Airport közölte: koronavírus gyanúja nem merült fel, de a gépet fertőtleníteni kellett.