Debreceni trafikügy: nem lát okot a bérleti szerződés felülvizsgálatára az önkormányzati cégvezető

Debreceni trafikügy: nem lát okot a bérleti szerződés felülvizsgálatára az önkormányzati cégvezető

Az SZGYF Hajdú-Bihar megyei igazgatójának neje által működtetett lottózó és trafik a debreceni Cívis Inkubátorházban Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A többi bérlőhöz képest féláron kapott üzlethelyiségeket a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság debreceni igazgatójának, Verdó Györgynek a felesége az elegáns önkormányzati irodaházban, mégsem tervezi belső vizsgálat indítását a város ingatlanforgalmazó cégének (Cívis Ház Zrt.) vezérigazgatója – tudta meg lapunk.

Erdei Edit megbízott vezérigazgatót hétfőn kerestük meg kérdéseinkkel. Azt követően fordultunk az igazgatóhoz, hogy lapunk megírta: Verdó neje a Debrecen főutcájának számító Piac utcán, a Cívis Inkubátorházként ismert épület földszintjén két üzlethelyiséget is bérel, ezek egyike egy trafiknak otthont adó helyiség. Miközben a borkereskedő 25 négyzetméterért havi nettó 100 ezret fizet (négyezer forint négyzetméterenként), Verdó neje ennek a feléért, 2000 forintos négyzetméteráron kapta meg az üzletet. Az asszony havi 150 ezer forintos bérleti díjjal szerződött a galériával együtt 77 négyzetméteres dohánybolt helyiségére – derült ki a közérdekűadat-igénylésünkre kiadott bérleti szerződésekből.

Az egyéni vállalkozóként dolgozó nő egy lottózót is üzemeltet az üzletsoron. A szintén galériás, 41 négyzetméteres üzlethelyiséget havi 100 ezer forintért bérelte ki (négyzetméterenként 2400-ért). Vagyis Verdóné annyit fizet a lottózóért, mint a borkereskedő a csaknem feleakkora területért.

Dohánybolt az inkubátorházban | Magyar Hang

A Cívis Ház Zrt.-t megbízott igazgatóként vezető Erdei Edittől arra voltunk kíváncsiak, hogy indít-e belső vizsgálatot annak kiderítésére, miért ilyen kedvezménnyel kapta meg Verdó neje a két üzlethelyiséget, illetve felülvizsgálják-e az érintett, két üzlethelyiség bérleti díjait? Ha igen, akkor miért teszik, ha nem, akkor pedig miért nem?

A vezérigazgató azt közölte, hogy azért nem tervezi belső vizsgálat indítását, mert az üzlethelyiségeket nyilvánosan meghirdették, azok bárki számára elérhetőek voltak. A szerződések hirdetési felületeken meghirdetett összegeken kerültek megkötésre – tette hozzá.

Telekpanama Debrecenben - önkormányzati cégvezető privatizált belvárosi telket, magának | Magyar Hang

Mint megírtuk, Verdó György neje a trafikra 2014-ben, a lottózóra 2016-ban szerződött határozatlan időre, bérleti díjai azóta az inflációt követve emelkedtek. A Cívis Ház Zrt.-től kapott adatok szerint a trafikért jelenleg 158 ezer forintot, a lottózóért pedig 105 ezret fizet. (A nő egyébként egy másik trafikkoncessziót is elnyert.) A szerződéseket a Cívis Ház Zrt. részéről a Kósa Lajos volt fideszes polgármester körébe sorolt Kováts Ákos írta alá, aki lemondott, miután tavaly szeptemberben feltártuk zűrös ingatlanügyeit (két értékes debreceni telket strómanok révén magának privatizált).

Verdó György a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar megyei kirendeltségének igazgatója. Irodája a Piac utcán, a Megyeházán található, éppen átellenben a neje nevén szereplő trafiknak és lottózónak otthont adó irodaházzal. Az általa vezetett kirendeltséget és a hozzá tartozó intézményeket érintő ügyeket cikksorozatban tártuk fel. Az ügyekről a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) is van tudomása, az Emmi feljelentést is tett ezek miatt.

Saját intézményét jelentette fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma | Magyar Hang

A visszaélésgyanús debreceni ügyek a minisztérium alá tartozó SZGYF-ig érnek.

A hatóságok vesztegetés elfogadása és korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása gyanúja miatt is nyomoznak. Miután Verdó Györgyöt hiába kerestük az eljárásra vonatkozó kérdéseinkkel, november végén betértünk a trafikba. Azt hallottuk ugyanis, hogy gyakran időzik ott. Már első alkalommal belefutottunk, ám bemutatkozásunk és kérdésünk után keresetlen szavakkal küldött el melegebb éghajlatra.