HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Mikorra várha...

Mikorra várható a diplomák kiadása? Minden hallgatót egyesével kell ellenőrizni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A dokumentumokat speciális papírra nyomtatják, alá kell azt írni és vissza kell keresni az adott hallgató tanmenetét is. Ez hosszú idő lesz.

A kormány a járvány okozta vészhelyzet miatt úgy döntött pár nappal ezelőtt, hogy eltörlik a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomák kiadásához. Ahogy Palkovics László miniszter fogalmazott, olyan 75 ezer diploma lehet érintett, ennyi diplomát nem adhattak ki az eddig kötelező nyelvvizsga hiánya miatt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hogy mikorra kerülnek ezek a beragadt diplomák kiállításra, minden bizonnyal nem pár hónap alatt fog megtörténni. Zentai Lászlónak, az ELTE rektor-helyettesének a segítségével igyekszünk választ adni a felmerülő kérdésekre.

Mint azt az egyetemi tanár hangsúlyozta, mielőtt bármibe is belekezdenének a felsőoktatási intézmények, meg kell várni a részletes végrehajtási utasítást, az azonban még nem jelent meg. Elmondta, a diplomák kiadása komoly logisztikai feladat: azok ugyanis speciális papírra vannak nyomtatva, önmagában ezek legyártatása, beszerzése, kiállítása, dísztartóban való átadása, a közbeszerzési eljárási szabályok betartásával egy hosszabb határidejű feladat. Ezen kívül a diplomákat alá kell írni a kiállító intézmény vezetőjének is, azaz a rektornak vagy az általa felhatalmazott rektor-helyettesnek, és az egyetemi bélyegzővel is le kell azt pecsételni. Azaz, hiába a járványveszély, eredeti aláírásoknak kell lenni a diplomákon – hacsak nem változtat ezen a majd megszületendő jogszabály.

HIRDETÉS

A diplomákhoz tartozik egy diplomamelléklet is, ezeket is ki kell állítani, ráadásul az elmúlt években majdnem minden egyetemi kar szakjain változott a tanmenet, akár több alkalommal is, és mindig az egyetemi hallgatót érintő tantervnek megfelelő diplomamellékletet kell kiállítani.

Eltörlik a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettséget | Magyar Hang

Valószínűleg az egyetemekre hárul majd a kiállítandó diplomák postázása is. Mivel itt akár több évtizede bennragadt diplomákról is szó lehet, komoly feladatot fog jelenteni a hallgatók adatainak egyeztetése, egyesével kell ellenőrizni a tanulmányi hivataloknak minden egyes hallgatót. Az ELTE-n például 2012 óta NEPTUN-rendszer van, előtte 2002-től volt ETR-es felület; az az előtt a dátum előtt beiratkozott hallgatók adatait lesz a legnehezebb egyeztetni. Persze, csak egy bizonyos pontig van értelme visszamenni az időben, hiszen, ahogy azt Zentai László elmondta, korábban a nyelvvizsga megléte nélkül záróvizsgára sem volt bocsátható a hallgató.

Az egyetemeket és főiskolákat jelenleg így is eléggé leterheli a digitális oktatásra való átállás, mind oktatói, mind hallgatói, mind intézményi oldalról, így nem várható el tőlük, hogy a bennragadt diplomák kiállítása prioritást élvezzen.

HIRDETÉS

Saját intézménye, az ELTE kapcsán a rektorhelyettes azt mondta, hogy viszonylag kevés bennragadt diploma juthat az egyetemre. Nagyjából 7500 ilyen hallgató lehet. A 2019-ben felvett 10 533 hallgatóból 2106-nak nem volt nyelvvizsgája a felvételi idején.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Avatar
Nádasi Balázshttps://voltegyszeregyamerika.blog.hu/
A Magyar Hang külsős szerzője, nyelvész, tanár, sakkedző. Érdeklődési területe az amerikai kultúra, politika, a tudományok és a klímaváltozás.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,997lájkolóTetszik
3,653követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rogán Antaltól Gulyás Gergelyhez került a Fertő-tó fejlesztése

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. többek között egy százszobás szállodát és ökocentrumot építene a tó partján.