Jelentős eredményekről beszélt a Szent László kórház vezetője

Jelentős eredményekről beszélt a Szent László kórház vezetője

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepően rövid, mindössze negyedórás tájékoztatót tartott szombaton az operatív törzs, Müller Cecília országos tiszti főorvos ezúttal nem is volt jelent. Ott volt viszont Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója, aki a kezelésekről beszélt, például egy olyan készítményről, amelynél „nagyon jelentős eredményeik” vannak.

A szombati friss adatok: 2942 azonosított koronavírusos betegről tudni és eddig összesen 335-en hunytak el. 1008 beteget ápolnak jelenleg kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Security Check Required

null

Vályi-Nagy István, a Szent László kórház főigazgatója a tájékoztatón felidézte, hogy kísérleti terápiákat kezdtek el, ezek egyike, hogy a betegségen már túlesettek vérplazmáját használják a kezelésben. Mint mondta, egyre nagyobb számban érkeznek potenciális donorok. Müller Cecília országos tiszti főorvos csaknem 300 embert értesítette már, hogy segítsenek ebben a munkában. – Nagyon optimisták vagyunk – mondta, hozzátéve, hogy reményei szerint a jövőben egyre többen kaphatnak ilyen kezelést. Ráadásul a vérplazma sokáig tárolható, így egy esetleges második hullámban lehet már egy indulókészletük.

A főigazgató beszámolt egy másik készítményről, amellyel a súlyos állapotban lévőket kezelik. Külföldön most jelentették be az ezzel kapcsolatos vizsgálatok megkezdését, itthon viszont már öt hete használják. Vályi-Nagy István elmondása szerint nagyon jelentős eredményeik vannak. Úgy tűnik, hogy a betegeknél meg tudják kerülni az intenzív osztályra kerülést. Aki pedig már az intenzíven van, ott a halálesetet tudják megakadályozni.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Magyarország az elsők között vesz részt a remdesivir gyógyszer kipróbálásában, most kezdődnek meg a klinikai vizsgálatok Ez egy kórházban használható készítmény, hiszen intravénásan alkalmazható, az Egyesült Államokban most engedélyezték a kísérleti használatát.
  • A Budapesten és Pest megyében élőknél hatályban vannak a kijárási korlátozás szabályai, vagyis csak alapos indokkal lehet elhagyni az otthonokat – így válaszoltak arra, hogy a fővárosiak meglátogathatják-e vidéken élő rokonaikat.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, habár eddig egyetlen alkalommal sem válaszoltak. Szombaton – többek között – az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

  • Hogyan lehetséges, hogy válsághelyzetben a részben állami tulajdonú Mol a korábbi piaci ár ötszöröséért kínálja a kézfertőtlenítőt?
  • Tervez-e az OT intézkedni annak érdekében, hogy megfizethető áron lehessen hozzájutni a termékhez? Hasonló lépések már történtek az élelmiszerek drasztikus drágulásának megakadályozására is.