Matolcsy György felrajzolta hazánk 2030-as gazdasági térképét

Matolcsy György felrajzolta hazánk  2030-as gazdasági térképét

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntésérõl tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2010 és 2019 közötti tíz évet jól használtuk ki, az ebben az időszakban elért sikerekre építve lehet megnyerni az elkövetkező tíz évet is – írja a Növekedés.hun megjelent rövid elemzésében Matolcsy György. 

A jegybank második ciklusát töltő elnöke szerint, ahogy az elmúlt évtized elején gyorsan kigoldozták a szükséges változtatások négyötödét, ugyanúgy most is ez a feladat. Az előttünk álló három évben kell megalkotni a 2030-as változásokhoz szükséges reformok 80 százalékát. 

Matolcsy rövid történelmi elemzést követően megadja a siker receptjét is: jól kell kiaknázni a humán/intézményi, illetve a gazdasági/természeti erőforrásokat. Mindezt figyelembe véve a következőkben látja a jegybankelnök a siker alapját, vagyis hogy mire van szükségünk 2030-ra:

  1. Teljes demográfiai fordulatra, legalább évi 110 ezer újszülöttel.
  2. Teljes életmód fordulatra, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává.
  3. Teljes intézményi fordulatra az egészségügyben.
  4. Új biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszerre.
  5. Versenyképes oktatási rendszerre, egyetemekre az első 100 között.
  6. A pénz és technológia házasságából előálló új pénzügyi rendszerre.
  7. Világszínvonalú közlekedési infrastruktúrára.
  8. Egészséges mezőgazdaságra és biztonságos élelmiszeriparra.
  9. Tőke- és technológia-intenzív iparra.
  10. Fejlett kreatív iparra.
  11. Sokszínű és dinamikus szolgáltató szektorra.
  12. Versenyképes és hatékony, iránymutató állami intézményekre.

Ebből lép elő a második – az előző évtizedben egyszer már megszülető – 150 milliárd eurónyi magyar GDP legalább kétharmada, ezek nélkül aligha. Ehhez kellenek okos és mély reformok már az évtized elején – zárja sorait Matolcsy György.