500 milliárdot érő drog adalékanyagát foglalták le itthon

500 milliárdot érő drog adalékanyagát foglalták le itthon

rendőrségi drogszakértők vizsgálják meg a NAV által lefoglalt szállítmányok tartalmát

Fotó: police.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen mintegy 480 milliárd forintnak megfelelő kábítószer piacra kerülését akadályozta meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – írja közleményében a police.hu.

A NAV még áprilisban értesítette a rendőröket arról, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei pénzügyőrök egy soproni telephelyen 13 tonna, drog előállítására alkalmas anyagot foglaltak le. A NAV szakértői szerint a bevizsgált anyag az extasy gyártásához is használt MDMA-adalékanyag, szakkifejezéssel élve prekurzor volt. Ezután az NNI nyomozói vették át az ügyet, hogy kiderítsék, milyen úton érkezett Magyarországra a prekurzor szer. A gyors intézkedéseknek köszönhetően pár napon belül eljutottak még két budapesti, X. kerületi raktárhoz – az egyik az Árpa utcában, a másik a Száva utcában volt. Ezen lerakatokban is ugyanolyan csomagolású kartonokat találtak, mint a soproni vámudvarban lévő konténerben. A tüzetes szemlét és szakértői vizsgálatot követően kiderült, a dobozok ugyancsak kábítószer-prekurzorokat tartalmaznak, mint a korábbiak.

A legális és az illegális termékek elrendezése is ugyanazon szisztéma szerint történt. A hivatalos, bejelentett áru műtrágya alapanyag volt, vagyis magnézium. Ebből mindössze néhány raklap volt a konténer, illetve a raktárak bejáratánál, míg az illegális vegyi anyaggal teli dobozok jóval hátrébb. Az alapos helyszíni szemle és nyomrögzítés azonban egyértelműen feltárta a kábítószergyanús anyagokat, amikről később szintén megállapította a szakértő, hogy azok mindegyike MDMA-adalék. A két budapesti raktárból összesen 19 tonna ilyen anyagot foglaltak le a rendőrök.

A szemlével és a szakértői vizsgálatokkal párhuzamosan a nyomozók több hazai és külföldi fuvarozócéget ellenőriztek, tucatnyi sofőrt kihallgattak, számtalan fuvarlevelet és úti okmányt vizsgáltak meg. Tekintve, hogy a szálak egyértelműen külföldre mutattak, így több külföldi társhatósággal is felvették a kapcsolatot. Az információk alapján egyértelmű, hogy a szállítmányok mögött egy nemzetközi bűnhálózat áll, a tagok azonosítása még jelenleg is zajlik – írja a rendőrség. Bár a közleményben ez nem szerepel, a videón bemutatott dobozok feliratán jól látható, hogy Kínából érkezhettek – persze, ez még nem jelenti egyben azt is, hogy tartalmukat is Kínában gyártották.

A lefoglalt összesen 32 tonna prekurzor elkobzását és megsemmisítését a KR NNI kezdeményezte a nyomozást felügyelő Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészségnél.

A NAV és a KR NNI hathatós kooperációjának köszönhetően a lefoglalással összesen mintegy 480 milliárd forintnak megfelelő értékű kábítószer piacra kerülését sikerült megakadályozni.