8 milliárd forintra pályázhatnak a falusi kisboltok

8 milliárd forintra pályázhatnak a falusi kisboltok

A Magyar falu program támogatásával nyílt kisbolt a Komárom-Esztergom megyei Ácsteszéren az avatás napján, 2022. november 14-én (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kistelepülések boltjainak támogatására 8 milliárd forint keretösszeggel pályázat indul néhány héten belül a Magyar falu program keretében – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Ácsteszéren. Gyopáros Alpár kiemelte: a lehetőséggel minden olyan kisbolt élhet, amely 2000-nél kevesebb lakosú településen működik, nem csak azok, amelyek 2021-ben kaptak támogatást. Az elnyert összegek bérköltségre, rezsiköltségre számolhatók el – jelezte.

A kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett, ezért a Magyar falu program folytatódik – jelentette ki a kormánybiztos. Az eljárás során a pályázatok a Bethlen Gábor Alapkezelő oldalán jelennek meg, az egyszerűsített dokumentumok kitöltéséhez nem kell szakértő segítségét igénybe venni, ezért a pályázatírás költsége nem elszámolható. Gyopáros Alpár emlékeztetett arra, hogy a 2021-es pályázati felhívásnak köszönhetően jelentős állami támogatással és csekély önrész vállalásával 50 milliárd forintot meghaladó kisbolt fejlesztések valósultak az országban, 1450 helyszínen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt szerdai kormányinfón, amikor bejelentette, hogy a tojás és a burgonya is ársapkás lesz, akkor mondta, hogy nem kívánnak a hatósági ár miatt a cégeknek kompenzációt adni. A kistelepüléseken működő boltok üzemeltetői viszont kapnak támogatást. Hozzátette: erről hétfőn tesz bejelentést Gyopáros Alpár államtitkár. Azt mondta, a kisboltok azért vannak eltérő helyzetben a nagy áruházláncoktól – mondta később –, mert esetükben az értékesített cikkek tekintetében sokkal nagyobb hányadot tesz ki az alapvető élelmiszerek aránya. Szavai szerint nem 10-20-30 százalékot, hanem jóval többet. Ezért segít a kormány a kistelepülések kisboltjainak.