840 diák tanul kötelezően honvédelmet „próbaüzemként”

840 diák tanul kötelezően honvédelmet „próbaüzemként”

Magyar Honvédség (Fotó: Magyar Honvédség / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ezer diák tanulja 142 oktatási intézményben a kormány által az utóbbi években felfuttatott kadétprogram részeként a honvédelmi alapismeretek nevű választható tantárgyat, idén többen is érettségiztek belőle, mint valaha, közel 400-an. Ugyanakkor emellett a Magyar Honvédség (MH) G7-nek adott tájékoztatása szerint további hat iskolában az iskolák szabad órakerete terhére szeptembertől 840 diák tanul egy másik, honvédelem nevű tantárgyat „próbaüzemként”.

A honvédség szerint ez a „kötelező képzés lehetőséget teremt arra, hogy a diákok egy átfogó képet kapjanak a magyar honvédelemmel összefüggő alapfogalmakról, a honvédelem rendszeréről, a haderőnemekről és a haditechnikai eszközökről”. Az új tantárgy teszttanítása során 840 diákot három köznevelési és három szakképzési intézményben tanítja tíz katonaoktató, „akik a tanítási tevékenységet önkéntes tartalékos katonai szolgálati viszony keretei között végzik, havi fizetésüket ennek a szolgálati jogviszonynak megfelelően kapják”.

Azt viszont nem árulták el, pontosan mely iskolákról van szó, csak annyit, hogy „a hat állami fenntartású iskola elhelyezkedése, az iskolatípusok és iskolaméretek a próbaoktatás tapasztalatainak feldolgozásakor megfelelő információkat adhat a program további fejlesztésére”. Az új, bő 170 oldalas Honvédelem tankönyv keretében a diákok többek között a Magyar Honvédség történelméről, a lőelmélet alapjairól, haditechnikai, valamint túlélési és térkép-, illetve tereptani alapismeretekről tanulhatnak.