A falunak beleszólása sem volt az iskolája bezárásába, az elsősöknek is buszozniuk kell

A falunak beleszólása sem volt az iskolája bezárásába, az elsősöknek is buszozniuk kell

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fűtési szezon végéig a szomszéd településre kell iskolába járnia húsz alsós diáknak Nógrádkövesden. A fenntartó szerint az energiaköltségeken spórolnának így. A nógrádkövesdi polgármester azt mondta, mindent tudtak volna biztosítani az alsósoknak helyben, és még pénzt sem kértek volna a fűtésért a fenntartótól, de nem kaptak választ – derül ki az RTL Híradó riportjából.

Az intézményvezető pénteken küldött levelet a nógrádkövesdi szülőknek, hogy hétfőtől a Berceli Széchenyi István Általános Iskolába kell járni a tagiskola 20 alsós diákjának. A szülők azonban nem akarják, hogy a gyerekeik másik településre járjanak iskolába, ezért tiltakoznak a döntés ellen. Egyikük az RTL Híradónak elmondta, félnek, hogy nem is áll majd vissza a régi rend, ráadásul kész tények elé állították őket, meg sem kérdezték a véleményüket. Egyelőre azt sem tudják, hogy az alsós diákok hogyan tudnak majd önállóan átjárni a szomszédos faluba. Az egyetlen lehetséges megoldásnak az tűnik, hogy egyedül, busszal járjanak be.

A falu védőnője szerint a gyerekeknek egy nagyobb iskolában az esetleges tanulási és magatartási problémák kezelése is sokkal nehezebb, mint a megszokott, helyi közegben. Míg helyben egy-két-három órás fejlesztést kaphatnak, egy nagyobb iskolában kevesebb idő jut rájuk. „Úgyhogy én úgy gondolom, hogy a gyerekeknek ez mentálisan is, fizikailag is óriási megterhelést jelentene” – fogalmazott Bendikné Debrei Anna.

A nógrádkövesdi polgármester azt mondta, hónapok óta azon vannak, hogy mindent biztosítsanak a diákok megfelelő oktatásához, augusztus közepe óta minden segítséget igyekeztek megadni anyagilag és munkaerőt tekintve egyaránt. Most pedig a szülőkkel közösen levelet írtak a tankerület vezetőjének, hogy továbbra is a saját falujukban tanulhassanak a gyerekek. Fölajánlották azt is, hogy olyan helyet biztosítanak, aminek a fűtését az önkormányzat ellátja, tehát rezsiköltség nem lesz. Mint mondta, eddig ezekre sajnos választ nem kaptunk a fenntartótól. A Híradó is hiába kereste szerdán a Balassagyarmati Tankerületi Központot, nem reagáltak.