Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete: Távozzanak az aktív politikusok az egyetemi alapítványokból

Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete: Távozzanak az aktív politikusok az egyetemi alapítványokból

Varga Judit a miskolci egyetemen (Forrás: Varga Judit/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az aktív politikusok távozását követeli az egyetemi alapítványokból a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ).  Az érdekképviselet ezzel az alapítványi tulajdonba adott egyetemek Erasmus programból történő kizárásának lehetőségére reagált.

Azt írták, hogy az alapítványokba kiszervezett egyetemek részvételének felfüggesztése az Erasmus+ és Horizont Európa pályázatokban súlyos károkat okozhat hallgatónak, oktatónak, kutatónak, a magyar tudományos életnek, az egész országnak. Ezért a kormánynak és a törvényhozásnak késlekedés nélkül el kell fogadnia az Európai Unió által megfogalmazott szempontokat: a közpénzek védelmének szükségességét és a tudományos élet szabadságának biztosítását. Hozzátették: „ezek az értékek a mi értékeink és hazánk boldogulásának tényezői is!”

Az FDSZ szükségesnek tartja:
• az aktív politikusok távozását az alapítványokból
• az egyetemeket fenntartó alapítványok működésének átláthatóvá és elszámoltathatóvá tételét
• a kuratóriumok és felügyelőbizottságok tagjainak határozott időre történő megbízását és az egyetemek bevonását a személyek kiválasztásába
• a fenntartó alapítványok és az egyetemek közötti hatáskörmegosztás törvényi újraszabályozását
• a szervezeti, működési szabályzatokat az egyetemek szenátusai fogadják el, és kizárólagos joguk legyen a rektorválasztás.

Azt kérték a hallgatói, egyetemi és tudományos érdekképviseleti szervezetektől, nyilvánosan szálljunk síkra a gyors megoldásáért, mondván minden késedelem jóvátehetetlen károkat okozhat a magyar felsőoktatásnak.

Minisztereket kérdez az MSZP frakcióvezetője

Szintén az ügy friss fejleménye, hogy Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a közösségi oldalán megjelent posztban azt kérdezte az alapítványi kuratóriumi tagságot viselő miniszterektől, hogy lemondanának-e annak érdekében, hogy a magyar hallgatók továbbra is részt vehessenek az Erasmus-programban? A kormányban négy érintett tárcavezető van: Varga Judit, Lázár János, Szijjártó Péter, Navracsics Tibor és Nagy István.

Tóth Bertalan azt írta, ha a kuratóriumi tagságért járó „busás fizetségüknél” fontosabbnak tartják azt a több tízezer magyar hallgatót, akiknek a jövője a Fidesz-kormány pénzéhsége és döntése miatt került veszélybe, akkor nem lehet kérdéses a válaszuk. Az ügyben több kérdést is feltett az illetékes minisztériumoknak.