Győr fideszes polgármestere marad az egyetemi kuratóriumban

Győr fideszes polgármestere marad az egyetemi kuratóriumban

Dézsi Csaba András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Jelen pillanatban az a helyzet, hogy nem kell lemondaniuk a polgármestereknek” – ezt válaszolta Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere a Telex azon kérdésére, hogy miután a kormánytagok távoztak a kiszervezett egyetemi kuratóriumokból, ő is lemond-e. Ő is a Széchenyi Egyetem kuratóriumának tagja, ahogy Szijjártó Péter is az volt.

Szerinte egy egyetemi város, illetve a campus sorsának alakulásánál szerencsés, ha a polgármester, aki – a saját helyzetére utalva – professzorként ott oktat, jelen van. Hozzátette ugyanakkor, hogy „ha ennek jogi akadálya van, akkor természetesen lemondok én is”. Szijjártó Péter távozásával kapcsolatban Dézsi úgy fogalmazott, hogy nem az a politikai döntés, hogy egy miniszter bekerül egy egyetemi kuratóriumba, s ott lobbistaként sokat tud segíteni, hanem az, hogy onnan kikerül uniós nyomásra.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy lemondanak a miniszterek az egyetemi vagyonkezelői alapítványok éléről, hogy így teljesítsék az Európai Bizottság összeférhetetlenségi feltételét. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy ez elegendő.-e az Európai Uniónak. 

A kormányinfón erre a kérdés, hogy amit meg lehetett ismerni az Európai Bizottság feltételeiből, azok közt szerepeltek, hogy magas rangú fideszesek ne üljenek hasonló kuratóriumokban. Fideszes polgármesterek maradhatnak ilyen pozícióban? Gulyás erre úgy válaszolt, nem vádolná gátlásossal a bizottságot, az ellenkezőjével inkább. Olyan tisztség nincs, hogy fideszes polgármester, ha pedig településvezetők nem maradhatnak, az érintené például a miskolci ellenzéki vezetőt is szerinte. Brüsszellel akkor tudnak tárgyalni, ha megmondja, mit akar – tette hozzá a miniszter. De nem lenne túlzottan logikus szerinte, hogy egy város polgármestere ne lehessen a helyi egyetemen kuratóriumi tag. Legyenek-e újraválaszthatóak a kuratóriumi tagok? Hiszen most élethossziglan ülhetnek a testületekben. Gulyás szerint jó volt úgy, ahogy volt, de nyitottak a kérdés megvitatására. 

Dézsi Csaba András ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ez nem zavarja. Mint mondta, polgármesterként is rendszeresen megmérettetik, önkormányzati képviselőként 1994 óta szintén ezt teszi.