A János kórházban már négy olyan osztály van, ami nem fogad II. kerületi betegeket

A János kórházban már négy olyan osztály van, ami nem fogad II. kerületi betegeket

A Szent János Kórház a Kútvölgyivel a háttérben (Fotó: Shutterstoc)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsonyra a kardiológiai ellátás vált elérhetetlenné II. kerületiek számára az Észak-budai Szent János Centrumkórházban, újévi „meglepetésként” pedig kiderült, hogy a gasztroenterológia, az endokrinológia és anyagcsere osztály, valamint a neurológia sem fogad II. kerületből érkező betegeket – írja Facebook-oldalán Őrsi Gergely, a kerület polgármestere. Mint megjegyzi: már kezdeményezett egyeztetést a környékbeli egyházi kórházak vezetőivel és az egészségügyi ágazat irányítóival annak érdekében, hogy elérhető legyen a kórházi kardiológiai ellátás a II. kerületiek számára otthonuk közelében, arra viszont nem számíthattak, hogy a kórházi gasztroenterológia, az endokrinológia, valamint a neurológiai ellátás is megoldhatatlanná válik a kerület lakói számára a lakóhelyük környékén.

Mint arról lapunk is beszámolt, az ünnepek előtt jelentette be az Észak-budai Szent János Centrumkórház Kardiológiai Osztálya, hogy a jövőben nem tudja ellátni a II. kerületi betegeket a minimumfeltételek részleges- és átmeneti hiánya miatt. A meglévő 36 fekvőbeteg ágy helyett ugyanis csak 18 áll rendelkezésre. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő közlése szerint a Kardiológiai Osztály eredetileg 48 ággyal működött, ebből maradt 18.

– Megkeresem az egészségügy irányítóit, mert fontosnak tartom, hogy tisztázódjon, hogyan látják el lakóhelyünkhöz közel a stroke-gyanúval vagy vérzéssel ellátásra szoruló szomszédainkat, biztosítottnak látják-e ezen betegek ellátását, ha jóval messzebbre kell őket szállítani azért, mert az Észak-budai Szent János Centrumkórház nem fogadja őket, és mi indokolja, hogy a II. kerületi betegek ellátását függesszék fel több osztályon egy a kerület határán lévő kórházban – írja Őrsi Gergely. Hozzátéve, hogy „egyelőre nem ismert, mi történik a Szent János kórházban, miért csökken az ágyak száma, és számoltak-e azzal, mindez hogyan érinti a betegellátást a II. és több másik kerületben.”