A Kossuth Rádióban beszélt arról a német újságíró, milyen tartalmas volt a beszélgetés Orbán Viktorral

A Kossuth Rádióban beszélt arról a német újságíró, milyen tartalmas volt a beszélgetés Orbán Viktorral

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) pódiumbeszélgetésen vesz részt Alexander Marguierrel, a Cicero című politikai magazin főszerkesztőjével (b) és Hölger Friedrichhel, a Berliner Zeitung című lap kiadóvállalatának tulajdonosával (j) Berlinben 2022. október 11-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tomasz Kurianowicz, a Berliner Zeitung újságírója volt a Kossuth Rádió Vasárnapi újságának vendége, ő folytatott pódiumbeszélgetést kedden Berlinben Orbán Viktorral, és azért érkezett a műsorba, hogy erről meséljen.

A közmédia műsorában a német újságíró érdekesnek és tartalmasnak nevezte a magyar miniszterelnökkel folytatott beszélgetést, elmondása szerint sokkal tisztábban látja már, hogy milyen szempontok alapján véli Orbán elhibázottnak az Európai Unió szankcióit Oroszországgal szemben. 

Hozzátette: bár hallott már az ukrajnai magyar kisebbségről, az ő helyzetükről sem gondolkodott el korábban. Emellett tanulságosnak nevezte a magyar kormány hozzáállását a geopolitikai kihívásokkal kapcsolatban is.

Kurianowicz szerint sokakat meglepett a teremben az, amikor Orbán kimondta: ha ma Angela Merkel lenne a német kancellár, ki sem tört volna a háború. A magyar kormányfő a beszélgetésen a krími válságra emlékeztetett, ami már 2014-ben háborút hozhatott volna, de „Merkel diplomáciai képessége megóvott bennünket”.

Az újságíró állította: az is elgondolkoztatta a hallgatóságot, hogy Orbán szerint a béke csak egy másik amerikai elnökkel, Donald Trumppal képzelhető el.

Tomasz Kurianowicz szerint előrelátható volt, hogy a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung napilap pódiumbeszélgetése miatt sok kritikát kapnak, mert Németországban Orbán Viktor megosztó személyiség. Ők azonban szeretnék, hogy olvasóik több szemszögből megvilágítva lássák a problémákat – jegyezte meg.

A kritikák közt említette, hogy kerekasztal-beszélgetést és nem konfrontatív interjút folytattak. Másokat az is zavart, hogy egyáltalán pódiumot biztosítottak Orbán Viktornak, ezzel felületet adva politikai érvelésének, és az a vád is érte őket, hogy ilyen értelemben nem szolidárisak Ukrajnával, mert egy olyan perspektívát mutatnak, amely esetleg fáj az ukránoknak. 

Volt, akik sérelmezték, hogy a beszélgetésre nem hívtak meg a magyar ellenzékből megszólalókat, akik kérdezhettek volna a miniszterelnöktől. Kurianowicz erre azt mondta, hogy a magyar stábbal előre egyeztették, hogy bátran feltehetik kérdéseiket, „nincsenek tabuk”.

Tomasz Kurianowicz hangsúlyozta: az ukrajnai háborúra a világban eltérő reakciók vannak, és a nyugati-európai államok véleménye kisebbségben van. Ezért is tartja fontosnak, hogy más véleményeket is meghallgassanak annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjanak.