A külügy kéri, hogy aki a járvány sújtotta országba utazik, regisztráljon konzuli védelemért

A külügy kéri, hogy aki a járvány sújtotta országba utazik, regisztráljon konzuli védelemért

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jól vannak a koronavírus miatt a tenerifei szállodában rekedt magyarok – erről beszélt kora délutáni tájékoztatóján Menczer Tamás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárának beszámolója szerint az is elképzelhető, hogy hamarosan elhagyhatják a hotelt, ebben az esetben a kormány gondoskodik a hazahozatalukról.

13:45: Újságírói kérdésre az államtitkár elmondta, hogy a tenerifei szálloda teljes mértékben le van zárva, de az ott rekedt magyarok jól vannak, nem panaszkodtak olyasmiről, hogy az ellátással vagy a körülményekkel probléma lenne. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ha úgy alakul, hogy elhagyhatják a területet, az mikorra várható.

13:44: A kormány mindenkinek segíteni akar – mondta Menczer Tamás, hozzátéve, ha valaki nem akarja ezt, akkor azt a döntést is tiszteletben tartják.

13:41: A spanyol hatóságok jelezték: elképzelhető, hogy lehetővé teszik, hogy a külföldiek elhagyhassák a szállodát. A hazautaztatásukról azonban gondoskodni kell. Ennek érdekében már egyeztetett a kormány más országokkal, hogy tudnak-e együtt dolgozni. Pintér Sándor belügyminiszter azonban már azt is közölte, hogy a magyar kormány is tud értük repülőt küldeni, ha úgy alakul.

13:40: A Tenerifén karantén alá vont szállodában két magyar család van: egy idős házaspár, illetve egy másik család, ahol van egy kiskorú gyerek. Az idős házaspár gyógyszereket szed, ha nem hagyhatják el a területet, akkor ennek utánpótlásáról gondoskodni fognak.

13:39: Továbbra is kórházban van az a magyar állampolgár, akinél a japán hajón diagnosztizálták a koronavírust. Még várja a második teszt eredményét. A másik két magyar továbbra is tünetmentes, de karanténban vannak.

Kormányinfó: két hétig maradjon otthon, ha Észak-Olaszországban járt | Magyar Hang

13:36: Az államtitkár azt is kérte, hogy aki Olaszországba vagy olyan országba utazik, amely érintett, az regisztráljon konzuli védelemért. Még akkor is, ha ez uniós utazás során annyira nem bevett.

13:35: Miután a járvány sújtotta Olaszországba nagyon sok kamionos jár, Menczer Tamás már egyeztetett közúti fuvarozók egyesületének főtitkárával. Azt kérte, hogy az összes lehetséges csatornán juttassanak el egy felhívást a kamionsofőröknek: ha jártak észak-olasz területen és tüneteket éreznek magukon, akkor azonnal jelezzék ezt az egyesületnek, vagy a háziorvosnak.

13:32: A kormány mindenkitől higgadtságot, a nyugalom megőrzését kéri. Az államtitkár szavai szerint az egészségügyi szakemberek elmondása és a nemzetközi protokollok alapján hozzák meg döntéseiket. – A pánik sohasem jó tanácsadó – fogalmazott Menczer Tamás.