A paksi bővítésről is fontos változásokat jelentett be Szijjártó Péter

A paksi bővítésről is fontos változásokat jelentett be Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezetője Moszkvában, 2023. április 11-én. (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszületett a megegyezés Oroszországgal a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról annak érdekében, hogy lehetővé váljon az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában, miután egyeztetett a Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval.

Szijjártó Péter videóban beszélt a részletekről – írta az MTI. – A paksi beruházásról szóló szerződések most már több mint kilenc éve köttettek. Nyilvánvaló, hogy a háborútól és a szankcióktól függetlenül is az élet, a műszaki és technológiai helyzet változott annyit, hogy ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kell nyúlni annak érdekében, hogy ezt a beruházást végre lehessen hajtani – mutatott rá a külügyminiszter.

Szijjártó szerint „a szankciók erre még rátesznek egy lapáttal, így meg kellett találni azokat a jogi kereteket a meglévő szerződések módosításával, amelyek biztosítják számunkra, hogy az atomerőművet fel tudjuk építeni”. Ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy a feleknek sikerült megállapodniuk a kivitelezési és a finanszírozási szerződés módosításának mikéntjéről is, ennek nyomán pedig az utolsó szövegezési feladatokat végzik már a jogászok.

„Amennyiben ezzel megvannak, jóváhagyásra azonnal benyújtjuk ezeket a szerződésmódosításokat Brüsszelben az Európai Bizottság számára” - tájékoztatott.

A miniszter jó hírnek nevezte, hogy végeztek az úgynevezett résfal-monitoring tesztekkel, és ezek eredményeit benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalhoz bírálatra, illetve átadták a paksi erőmű vezetése számára tanulmányozásra. „Reméljük, hogy a teszteredmények gyors kiértékelésére kerül sor (.), és akkor megindíthatjuk a résfalazást, ami fontos lépés az építkezés előkészítése során” – húzta alá, rámutatva, hogy ennek célja a már működő és a még épülő blokkok biztonságának garantálása az építkezés során.

Végül arról is beszámolt, hogy két rendkívül fontos tervezési munka is nagy lépésekkel halad előre: az egyik a leendő hatos blokk alatti talaj kitermelésére vonatkozik, egyelőre a talajvíz szintjéig, a másik a talaj szilárdítást fogja majd lehetővé tenni.

„Haladunk itt is a beruházással, de a finanszírozási és a kivitelezési szerződés pontosítására volt szükség ahhoz, hogy ebben a megváltozott környezetben ez a beruházás garantáltan végrehajtható legyen” – összegzett, illetve facebookos bejegyzését így zárta: „Paks2 megépül”.

Arról a miniszter nem árult részleteket, milyen szerződésmódosításokról lehet szó, mindenesetre az utóbbi hetekben több hír is felröppent, hogy a magyar kormány részben vagy egészben esetleg lecseréli az oroszokat a paksi bővítésben, noha a Magyarország által is megszavazott uniós szankciók közvetlenül nem érintik a nukleáris ipart.

Márciusban a Financial Times írt arról, Orbánék azon dolgozhatnak, hogyan tudnak nagyobb szerepet adni a franciáknak a Paks II. projektben, ami akár odáig is elvezethet, hogy az orosz Roszatomot lecserélik az egész konstrukcióban. Ezekután számos spekuláció látott napvilágot. Most azonban úgy tűnik, hogy továbbra is a Roszatom szállítaná be az erőmű egyik legfontosabb részét, a turbinaszigetet – jegyzi meg a Portfolió. A portál szerint így lehetséges, hogy a francia Framatome szerepe tényleg csak az irányítástechnikában nőne meg (a német Siemens Energy exportengedélyének német kormányzati blokkolása miatt). Ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy a Paks II. Zrt. venné át a fővállalkozói státuszt az orosz Roszatomtól, így tényleg új alapokra kerülne a szerződés. 

Szijjártó Magyarország földgáz- és kőolajellátása tekintetében is több megállapodást jelentett be, ezekről ITT olvashat részletesebben.