Politico: az unió pénzzel állítaná maga mellé a magyar kormányt az olajembargó ügyében

Politico: az unió pénzzel állítaná maga mellé a magyar kormányt az olajembargó ügyében

Olajmező a szibériai Krasznojarszk közelében 2015. március 25-én (Fotó: Reuters/Sergei Karpukhin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió tisztségviselői azt fontolgatják a Politico című lap szerint, hogy pénzügyi kompenzációt kínáljanak Magyarországnak, hogy támogassa az orosz olaj embargójára vonatkozó, újabb uniós szankciós csomagot. A pénzt uniós tisztségviselők szerint a REPowerEU névű új uniós energetikai stratégia révén kaphatná meg Magyarország – derül ki a Telex.hu szemléjéből.

Ezt az új stratégiát május 18-án mutatják be. A célja az, hogy 2030-ra az EU teljesen függetlenné váljon az orosz fosszilis energiahordozóktól. Felhívták a figyelmet: korábban a Financial Times is megszellőztette, hogy az embargó által súlyosabban érintett országok – köztük Magyarország, Szlovákia, Bulgária – pénzt kérnek a hozzájárulásukért, amire az EU is nyitottnak mutatkozik. A lap szerint ugyanakkor nem minden tagállamnak tetszik, hogy pénzzel bírnák rá Magyarországot a szankciós csomag megszavazására.

Emlékezetes, miután az Európai Bizottság bejelentette, hogy újabb uniós szankciós csomagot készít elő az orosz kőolaj importjának leállításáról, a magyar kormány sietett bejelenteni, hogy nem támogatja a javaslatot. Később Szlovákia és Csehország is jelezte, hogy hosszabb határidőt kérne a teljesítésre.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság javaslata „felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával”, és ha a jelenlegi formájában fogadják el, akkor vége lenne a rezsicsökkentésnek is.

Legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel valamivel árnyaltabban fogalmazott a magyar álláspontról. Eszerint a magyar kormány csak akkor tudja támogatni a szankciót, ha a csővezetéken érkező kőolajszállításra nem vonatkozik az embargó.