A szerződéses határvadászok tizede már felmondott

A szerződéses határvadászok tizede már felmondott

Határvadászok (Fotó: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Válaszolt a rendőrség a határvadászok számára vonatkozó kérdéseinkre. Mint kiderült, a november 21-i adatok alapján 1006 fővel kötöttek szerződést, a pályakezdők közül pedig – a sikeres vizsgatétel és eskütétel után – 817-en már meg is kezdték szolgálatukat a déli határszakaszon és az uniós külső határok vonalán.

Augusztus 15. és november 21. között ugyanakkor 86 szerződéses határvadász fel is mondott (hatósági szakzsargonnal élve: benyújtotta lemondó nyilatkozatát) – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Vagyis, az aktív állomány tizede már lemorzsolódott, hiszen a felmondás azonnal hatállyal megszünteti a rendőrségi jogviszonyt.

Hogy a távozók miért döntöttek így, azt a rendőrség nem közölte, de nem is feltétlenül tudja:  a határvadászok féléves próbaidővel kezdik meg munkájukat, és ez alatt mind ők, mind a munkáltató dönthet úgy, hogy szerződést bont, ezt pedig egyik félnek sem kell megindokolnia.

A lemorzsolódást persze a nehéz munkakörülmények és a rendőröket érő támadások is magyarázhatják: mint az ORFK kérdésünkre elárulta, 2022 január eleje és november 15. között 240 esetben érte támadás a magyar–szerb határszakaszon dolgozó rendőröket és katonákat – 233 esetben pedig rendőr volt a célpont, akik közül 11 fő meg is sérült.

Bár kérdeztük, a rendőrség arra nem válaszolt, hogy idén összesen hány feljelentést tettek a déli határszakaszon szolgáló rendőrök ellen, a menekültekkel szemben tanúsított durva bánásmód miatt.

 

Az Orbán-kormány éppen csütörtökön este emelte meg 21 milliárd forinttal a tömeges bevándorlás kezelésére fordítható összeget, és biztosított két tételben összesen 3,3 milliárd forintos forrást a rendőrök bérköltségeire. A mostani emeléssel együtt, a kormány idén legalább 36 milliárd forintot fordíthat az illegális bevándorlás, és a „rendkívüli migrációs nyomás” elleni védekezésre.