A Színművészeti hallgatói nem kívánnak tárgyalni a kuratóriummal

A Színművészeti hallgatói nem kívánnak tárgyalni a kuratóriummal

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatók által lezárt épülete 2020. szeptember 1-jén (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetven és száz között mozog a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületfoglalásában részt vevő hallgatók száma. A bent tartózkodók száma nem állandó, akadnak, akik elmennek, majd visszatérnek. Az épület ajtajában mindig többen tartózkodnak, ők felelnek azért, hogy csak azok léphessenek be, akiket a hallgatók szívesen látnak. Továbbá ők végzik az épületbe belépők járványügyi ellenőrzését, ez lázmérést is jelent. Erről beszélt a Magyar Hang érdeklődésére Csernai Mihály, az SZFE Hallgatói önkormányzatának elnöke. Mint ismert, a hétfő esti tüntetés után, keddre virradó éjjel a hallgatók szimbolikusan elfoglalták az intézményt és közleményük szerint deklarálták: az új vezetőség tagjait nem engedik be az épületbe.

Csernai Mihály elmondta, a tiltakozó hallgatóság munkacsoportokat hozott létre: működik például „akció munkacsoport”, amelynek tagjai performance-okat, látványos akciókat terveznek. De van arculati munkacsoport is. Arról is beszélt, hogy aktív hallgatói élet folyik az épületen belül: ma például egy moderálásról szóló workshopot tartottak a hallgatók. De jelenleg szolidaritási koncert is szerveződik.

Az egyetemfoglalók maguk is szerveznek fórumokat: a benti szabályok kialakítása rendszeresen téma itt. Közös gondolkodás folyik az oktatás újradefiniálásáról. A döntésekről Csernai Mihály azt mondta, hogy a fontos, stratégiai döntések mindig közösen születnek, szavazással. Más kisebb súlyú döntéseket a munkacsoportok is meghozhatnak.

A járványügyi intézkedéseket betartják – hívta fel a figyelmet a HÖK-elnök. Maszkot viselnek, a védőtávolságot betartva töltik az épületen belül az időt, hozzátéve, hogy maszkokkal és kézfertőtlenítő szerekkel bőségesen el vannak látva.

Az akciójukat ért politikai támadásra eddig nem reagáltak, a ma 15 órára meghirdetett sajtótájékoztatót azonban egy kisebb perfonmance-szal készültek. Csernai Mihály azt mondta, azért nem is reagáltak eddig, mert ha válaszolnának minden egyes ilyen nyilvános megszólalásra, cikkre, legitimálnák is azt. Sárdobálásba nem kívánnak belemenni – húzta alá.

A hallgatói önkormányzat elnöke elmondta: a kormányzati átszervezés nyomán, az SZFE mögött álló alapítvány kuratóriumi elnöke, Vidnyánszky Attila által szervezett találkozóra a hallgatói önkormányzat nem kapott meghívást. Azon az egyetem volt vezetésének tagjai vesznek részt. Az intézmény lemondott vezetése egyébként megkérdezte a tiltakozó hallgatókat, hogy szeretnének-e maguk közül valakit beküldeni a tárgyalásra, de ezzel nem kívántak élni. Kérdésünkre a HÖK-elnök világossá tette: nem engednek a követeléseikből, továbbra is ragaszkodnak azokhoz.

Megmutatták a tartalék védőfelszereléseket

Az egyetemfoglaló hallgatók délután 3 órakor kezdték el sajtótájékoztatójukat. Bejelentették, hogy a következő napokban minden nap ebben az időben tartanak performanszot vagy tájékoztatót.

Kirakodást rendezett a Színház és Filmművészeti Egyetem épületét elfoglaló hallgatói közösség az utcán, hogy ezzel reflektáljanak az egyes oldalakon megjelent hírekre reagálva, melyek szerint nem tartják be a koronavírus-járvány ügyében érvényben lévő intézkedéseket. A hallgatók képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, a kirakott eszközök a tartalékban lévő védőfelszereléseknek csupán egy kis részét jelentik.

Kérdésre válaszolva Szurdi Panni, a hallgatói önkormányzat szóvivője elmondta: a felállt kuratóriummal nem kívánnak tárgyalni. A hallgatók szerint nekik egészen más fogalmaik vannak a párbeszédről, mint Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnöknek. De nem a kuratórium tagjainak személyével van problémájuk, hanem az eljárásmóddal.

A hallgatók elmondták: nem tudnak arról, hogy bárki birtokvédelmi eljárást kezdeményezett volna az egyetemfoglalás miatt. Kérdésre beszéltek arról is, hogy nem az a céljuk, hogy az intézményen belüli munkát ellehetetlenítsék, hanem az új vezetés tagjai ellen tiltakoznak. Közölték: addig marad a barikád, amíg nem teljesülnek a követeléseik.

Ők úgy tudják, az SZFE lemondott vezetősége elsősorban a koronavírus okozta járványhelyzet miatt tárgyal Vidnyánszkyval, ettől még ez nem legitimálja a kuratóriumot.

16 órától az SZFE lemondott vezetése tart sajtótájékoztatót a Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnökkel zajlott tárgyalásról.

https://www.facebook.com/magyarhang.org/videos/2673041159689741/