A tankerületi központok elkezdték a tanárok értesítését a kötelező oltásról

A tankerületi központok elkezdték a tanárok értesítését a kötelező oltásról

Lenner Pálma ápoló beolt egy pedagógust a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával 2021. április 1-jén (Fotó:
MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tankerületi központok elkezdték kézbesíteni az oktatási intézményeknek a kötelező oltásokról a tájékoztatót – írja a Hvg.hu. A Nyugat.hu is arról ír egy olvasótól kapott információ alapján, hogy a Szombathelyi Tankerület tájékoztatása szerint a pedagógusoknak kötelező az oltás felvétele december 15-ig.

Mint a Hvg.hu emlékeztet, az első dózist december 15-ig kell beadatniuk maguknak az oltatlanoknak, a második oltást pedig az oltóorvos által meghatározott időpontban. Ha valaki egydózisú oltóanyagot választ (ami a Janssen lehet), akkor szintén december 15-ig kell beadni a védőoltást. Aki nem oltatja be magát, azt fizetés nélküli szabadságra küldik, majd rá egy évre el is bocsáthatják, ha addig sem oltatja be magát.

Az  Emberi Erőforrások Minisztériumával sztrájktárgyalásokat folytató pedagógus érdekvédelmi szervezetek már korábban aggodalmukat fejezték az október végi kormányrendelet miatt, amely az állami fenntartású intézményekben kötelezővé teszi az oltást, az egyházi és magániskolákban pedig az intézmény vezetőjére bízza a döntést. 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is azt szeretné, ha a kormány visszavonná az állami intézményekben elrendelt, kötelező koronavírus oltásról szóló rendelkezést, illetve azt, hogy a nem állami intézményekben a kötelező oltás bevezetéséről a munkáltatók határozzanak. Úgy vélik, több iskolában lesznek olyan pedagógusok, akik annak ellenére sem fogják beoltatni magukat, ha emiatt fizetés nélküli szabadságra küldik őket. Ugyanakkor nehéz lesz pótolni az oltást elutasító tanárokat.

Az ügy egyelőre nem halad előre, a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter is azt mondta, a kormány szándékai szerint a megbízással dolgozó pedagógusok számára is kötelező lesz az oltás.