A ZDF szerint a magyar kormány eláll az orosz olajembergó blokkolásától

A ZDF szerint a magyar kormány eláll az orosz olajembergó blokkolásától

Olajmező a szibériai Krasznojarszk közelében 2015. március 25-én (Fotó: Reuters/Sergei Karpukhin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A ZDF közszolgálati televízió értesülései szerint fordulat előtt azon országok – köztük Magyarország álláspontja –, amelyek eddig blokkolták az orosz kőolajjal szembeni uniós embargót. Ausztria és Szlovákia mellett ugyanis Magyarország is kihátrálhat az eddigi álláspontjából. A televízió híradását a Portfolio.hu szemlézte.

A ZDF cikke szerint a döntés hátterében az Európai Unió körvonalazódó hatodik szankciós csomagja áll. Egy magas rangú uniós diplomata azt szivárogtatta ki a televíziónak, hogy a kérdésben döntő tényező, hogy Németország már nem fékezné az embargó életbe léptetését az orosz kőolajra.
A televízió brüsszeli tudósítója arról is beszélt, hogy az embargóról a következő napokban születhet döntés, a végrehajtása azonban a következő hónapokra csúszik.

Mint írták, Magyarország, Ausztria, Szlovákia, illetve Spanyolország, Olaszország és Görögország blokkolták eddig az orosz kőolajbehozatal megtiltására vonatkozó szankció meghozatalát. Kitértek arra, hogy diplomáciai forrásaik szerint Magyarország és Szlovákia elsősorban azért ellenzték a gyors behozatali tilalmat, mert nagyban függenek az orosz kőolajtól. A magyar kormány tagjai eddig következetesen ellenzték ezt a szankciót, részben a hazai olajfinomító infrastruktúra sajátosságai, részben az ország adottságai miatt. A dél-európai országok pedig a lakossági energiaárak elszabadulásától tartanak.

Emlékezetes, a német álláspont gyökeresen megfordult az előző héten. A berlini változást azzal magyarázta a tudósító, hogy sikeresek voltak az alternatív beszerzési források felkutatását célzó tárgyalások. Emlékeztettek arra, hogy Robert Habeck (Grünen, Zöldek) német gazdasági miniszter kedden bejelentette, hogy Németország nyolc héten belül képes csökkenteni az orosz olajtól való függését az ukrán háború kirobbanása előtti 35 százalékról 12 százalékra.

Az ugyanakkor kérdés – hívta fel a figyelmet a német köztelevízió –, hogy mi történjen az embargós szankció meghozása és az életbe léptetése közötti átmeneti időszakban. Mint írták, van olyan javaslat, amely az orosz olaj importját őszig vagy akár télig is engedélyezné. Erről egyébként Olaf Scholz kancellár egyik közeli tanácsadója beszélt egy vasárnapi lapinterjúban.

A magyar kormány esetleges pálfordulásáról szóló hírre Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár úgy reagált a Facebook-on, hogy „A magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!”.

A Politico hírlevele diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az Oroszország elleni olajembergót tervező Európai Bizottság valamiféle kivételt vagy átmeneti intézkedéseket fog javasolni Magyarország és Szlovákia számára. A hírlevelet szemléző Hvg.hu szerint ezt arra hivatkozva biztosítanák, hogy a két ország jelentősen függ az orosz olajtól, és nehézségekbe ütközik az alternatív források megtalálása.