„Ami a NER-nek rossz, az az országnak jó, ő meg üti a NER-t, mint a répát”

„Ami a NER-nek rossz, az az országnak jó, ő meg üti a NER-t, mint a répát”

Karácsony Gergely (Fotó: Hutter Marianna / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Arra készülök, hogy a Szentkirályi Alexandra nem fogja végigcsinálni a kampányt, vissza fog lépni Vitézy Dávid javára. Látom, hogy a kormányzati propaganda inkább szól Vitézy Dávidról, mint Szentkirályi Alexandráról, és fideszes politikusok ajnározzák Vitézy Dávidot, az Orbán kormány egykori államtitkárát, tehát én azt gondolom, hogy ő a Fidesz első számú jelöltje” – mondta kihívóiról Karácsony Gergely a 444-nek adott interjúban. Az újraválasztására készülő főpolgármester szerint a Vitézyt jelölő LMP nem ellenzéki párt, hanem egy „proxy-Fidesz lett”.

A főpolgármester úgy fogalmazott: Vitézy korábban arról beszélt, hogy létrehozná a BKK-rendészetet, amivel a közbiztonságot javítaná a közösségi közlekedés járművein. Karácsony a tervet hangulatkeltésnek nevezte, és kiemelte, hogy a tömegközlekedést hajléktalanok is használhatják, az erőszakosan viselkedők 99 százaléka pedig szerinte nem közülük kerül ki. Mint mondta, szomorúan veszi tudomásul azt, hogy kihívója mennyire politikusként viselkedik. „Szerintem már nálam is politikusabb, pedig én 15 éve vagyok a placcon” – tette hozzá. Az autós forgalom visszaszorításával kapcsolatban elmondta, hogy habár a dugódíj az előző választási programjában benne volt, mostanra nem tartja jó ötletnek, a tarifaközösséget ugyanakkor történelmi jelentőségűnek nevezte, hiszen sokkal olcsóbban, kiszámíthatóbban, egyszerűbben lehet bérletet vásárolni az agglomerációból, ahonnan a Budapesten autóval megtett kilométerek fele érkezik.

Karácsony elmondta, hogy nem ismeri a hazai belpolitikát hetek alatt a feje tetejére állító Magyar Pétert. Mindössze egyszer találkozott vele egy hangversenyen, ahol a gyerekei kértek tőle egy szelfit. Amióta Magyar Péter kilépett a politikai porondra, nem keresték egymást, aminek Karácsony szerint az az oka, hogy külön pályán vannak. „Ami a NER-nek rossz, az az országnak jó, ő meg üti a NER-t, mint a répát, úgyhogy ehhez sok sikert kívánok. Ő Wass Albert verseket posztol, én József Attilát. Nagyon különböző módokon lehet a rendszer ellenzékének lenni, és én természetesen becsülöm az ő bátorságát, meg lelkierejét, mert azért biztos sok szempontból ez egy nehéz történet, és sok sikert kívánok neki” – fogalmazott Karácsony, aki nem hiszi, hogy kettejüknek lennének közös ügyei.

Vitézy Dávid a Facebookon reagált az interjúra, a többi között azt írta: „BKK-rendészetre szükség van, minden nap azt a visszajelzést kapom a budapestiektől, hogy egyre több antiszociális jelenséggel találkoznak a közösségi közlekedésen. Nem mosom össze a hajléktalanságot az erőszakkal, de a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló, nem lehet szervezett koldusbandák munkahelye, nem lehet a zaklatók szabad terepe. Senki nem állította, hogy ezek azonos csoportok vagy problémák”. Ungár Péter pedig azzal reagált Karácsony szavaira: „Az igazán jó ellenzéki nyilván az, aki a negyedik kétharmad után is újra lenyomja a választók torkán, hogy az összefogás a megoldás mindenre, és még a DK listáját is elvezeti, annak ellenére, hogy miniszterelnök-jelöltként még azzal kampányolt, hogy őt Gyurcsány Ferenc hogyan szokta sms-ben zsarolni”.