Április végén újra sztrájkolnak a tanárok

Április végén újra sztrájkolnak a tanárok

A sztrájk alapjog felirat a budapesti Leövey Klára Gimnázium oldalán 2022. február 21-én (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Munkabeszüntetéssel indulhat április utolsó hete az iskolákban – számolt be róla a Népszava szerdai cikkében. A lapnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője nyilatkozott arról, hogy április 24-ére ismét egységes sztrájknapot hirdetett a köznevelési és szakképzési intézményekben.

Nagy Erzsébet szerint sok pedagógus még mindig nincs tisztában azzal, hogy mit jelent az, ha a kormány idén nyártól megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát. A szakszervezet azt sem tudja, hogy a kormány milyen szakmai javaslatokat fogadott el a tervezettel kapcsolatban. Ugyanis bár a köznevelési államtitkárság részéről meghallgatták a kritikáikat, de szakmai vita nem alakult ki.

A lap cikke emlékeztetett: az új jogállási törvény szerint idén június 1-jétől már nem közalkalmazotti, hanem „köznevelési foglalkoztatotti” jogviszonyba kerülnek a pedagógusok automatikusan. Aki ezt nem kívánja elfogadni, az új kinevezés közlésétől számított öt munkanapon belül kérheti a felmentését, de ebben az esetben csak egyhavi illetménynek megfelelő végkielégítésre lesz jogosult akkor is, ha több évtizede közalkalmazott.