Két új Ipoly-híd is használhatatlanná vált az áradás miatt

Két új Ipoly-híd is használhatatlanná vált az áradás miatt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében átadták az Ipolyvarbó és Őrhalom közötti hidat 2023. december 1-én. (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két új, Magyarországot és Szlovákiát összekötő hidat is le kellett zárni az Ipoly áradása miatt – írja a Napunk szlovákiai lap.

Az Ipolyvarbó és Őrhalom közötti hidat december elején adták át Szijjártó Péter magyar külügyminiszter jelenlétében. A két település között korábban legalább fél órát kellett autózni, a híddal ez pár percre csökkent – már amikor át lehet rajta kelni. Az átadás után néhány nappal a magyar közútkezelő társaság máris elrendelte az országhatárt Őrhalommal összekötő, újonnan létesített, több mint 1 kilométeres útszakasz mindkét irányú lezárását, miután az áradó Ipolyból kiömlő víz miatt járhatatlanná vált az út egy legalább száz méteres része. A portál szerint az útlezárás január 14-ig marad érvényben, ténylegesen azonban ennél tovább tarthat majd. A beruházás egyébként 2,5 milliárd forintból az EU társfinanszírozásával valósult meg, a 30,5 méteres híd mellett Magyarországon 1100 méter, Szlovákiában pedig 400 méter utat építettek.

A másik hidat Drégelypalánk és Ipolyhídvég között a héten adnák át a forgalomnak, az ide vezető utat azonban a magyar oldalon elöntötte a víz. A Napunk azt írja, hogy a projekt javarészt uniós forrásból valósult meg, de a magasított, árvízbiztos út nem fért bele a költségvetésbe.