Átadták a megújult Lánchidat Karácsony Gergelyék

Átadták a megújult Lánchidat Karácsony Gergelyék

Átadták a megújult Lánchidat Karácsony Gergelyék (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másfél hónappal a határidő lejárta előtt befejeződött a Lánchíd felújítása, amit pénteken adtak át a forgalomnak teljesen ünnepélyes keretek között. Az eseményen részt vett Karácsony Gergely főpolgármester, Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója és Csohány András, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója.

– A Lánchíd az egész ország összetartozásának, egységének szimbóluma, maga csoda – kezdte köszöntőjét Karácsony Gergely felidézve, 150 évvel ezelőtt Budapest a híddal együtt jött létre, ez indította el a nemzet fővárosának megszületését. Szerinte egy olyan korszak hagyta ránk örökségét, ami abban hitt, hogy Budapest egy európai értékű főváros. Épp ezért ne árnyékolják be a híd átadását politikai viták. Az a gondolat, hogy Pest és Buda összetartozik, hogy kell hidakat építenünk a szó szoros és átvitt értelmében, a város egyesítése előtt évtizedekkel már megszületett. A Lánchíd volt az, ami elindította Budapestnek, a nemzet fővárosának a megszületését. Amikor a Lánchíd megépült egy olyan korszaka volt Magyarországnak, amelyben világos volt, hogy nincs Budapest vagy vidék, csak Budapest és vidék van. Ez a híd nemcsak a budapestieké, ezért a felújítása nemcsak a főváros egyedüli feladata, ehhez várjuk a hozzájárulását a nemzet kormányának is.

Karácsony Gergely szerint a híd a haladás szimbóluma, és most más a jövőbe vezető út, mint Széchenyi korában. Emiatt is örül, hogy a budapestiek igent mondtak az új normákra – mondta utalva arra, hogy az autók nem térhetnek vissza a Lánchídra. – Ha vissza akartuk volna állítani az eredeti forgalmat a Lánchídon, akkor most csak lovaskocsik járhatnának rajta – tette hozzá. Karácsony Gergely izgult, hogy a híd a főváros 150. születésnapjára, november 17-re elkészüljön, mint elmondta, azért is, mert ez lehetett volna a főváros legnagyobb ajándéka a nemzetnek. – Ez a beruházás minden szempontból megfelel annak, ahogy egy ilyen léptékű rekonstrukciót meg kell valósítani. Egy valódi versenyen választottuk ki a kivitelezőt. Jól gazdálkodtunk az adófizetők pénzével: határidőn és költségkereten belül készült el a híd, amit most át tudunk adni a budapestieknek – fejtette ki.

Az A-Híd vezetője az átadón elmondta, hatalmas munka, összetett műszaki feladat volt a felújítás. Az első 18 hónapban készült el a műszaki munka dandárja, új acélszerkezetű pályalemezt építették, korrózióvédelmet kaptak a láncok. – Úgy végeztük el a munkát, hogy bárki használja a hidat, biztonságban tehesse, ezt igazolja a terheléses teszt is. A rekonstrukció második fázisában a műemlékvédelmi munkákat végezték el.

 

Walter Katalin megköszönte a budapestiek türelmét, és felidézte, a tesztidőszak alatt megnézhették, miként működik a legjobban a híd. – Az a forgalmi rend, amit a mérések alapján javasoltunk, a budapestiek döntése értelmében fenn tud maradni – mondta. Az átkelő kerékpárosok számra megduplázódott, a gyalogosok pedig mostantól egy sokkal szellősebb, kevésbé zajos hídon kelhetnek át, ugyanis itt a jövőben 20 ezerrel kevesebb gépjármű fog áthaladni.

A budai oldalon megtartott beszédek után Karácsony Gergelyék átsétáltak a hídon Pestre. A megnyitón jelen volt többek között Tüttő Kata és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettesek, de például Baranyi Krisztina, Ferencváros vezetője is.

A megnyitóünnepség részeként péntek este hat órától pikniket szervez a fővárosi önkormányzat a Lánchídnál. 

Érdekesség, hogy az átadás előtt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Latorcai Csaba államtitkárával közösen tandembiciklin tekertek át a Lánchídon pénteken reggel.

Az autók már nem térhetnek vissza

A Lánchíd összesen 26 milliárd forintba kerülő felújítása még 2021 márciusában kezdődött, és részben már átadták a forgalomnak 2022 decemberében, ugyanis onnantól fogva már a buszok, taxik, motorosok és biciklisek közlekedhettek rajta, ám a gyalogosok még nem, mert mert a járdák és a korlátok megújítása az építkezés következő szakaszában valósult meg. Nagy változás, hogy az autókat sem engedték vissza a hídra, és ezt már a jövőben sem tervezik megtenni. Karácsony Gergely főpolgármester idén június 20-án jelentette be, hogy nem kívánják az egyéni gépjárműforgalmat visszaállítani a Lánchídon. A döntést arra hivatkozva indokolta, hogy a fővárosi önkormányzat által meghirdetett Budapesti Lakógyűlésen választ adók 80 százaléka azt szeretné, hogy továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a buszok a Lánchídon.