Az irodában is megágyaznak: várják a menekülteket a szeretetszolgálatok

Az irodában is megágyaznak: várják a menekülteket a szeretetszolgálatok

Ukrán oldalról érkezők a beregsurányi határátkelőhöz (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bevetjük a budapesti irodánkat is, 60 embernek tudunk szálláshelyet biztosítani az egyik fővárosi telephelyünkön – mondta a Magyar Hangnak Dobis-Lucski Zsófia, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) sajtómunkatársa a kérdésre, hogyan segítik az Ukrajnából érkező menekülteket.

Az MRSZ önkéntesei már a Nyugati pályaudvaron várnak a kárpátaljai magyar és ukrán lakosokra, sokan utaznak ugyanis Intercitykkel a magyar–ukrán határ felől. A Szolgálat 800 kilós élelmiszercsomagot állít vitt Beregszászra, és kétmillió forintot különít el büdzséjéből a további élelmiszerek beszerzésére. Egyúttal kérik azokat, akik segíteni szeretnének a háború üldözöttjein, hogy hívják az 1358-as adományvonalat vagy adakozzak az adomany.jobbadni.hu oldalon.

Az MRSZ további szálláshelyek felszabadítását is tervezi, pénteken egyeztetnek a keleti régió református egyházközségeivel, hogy ki hány ingatlant tud átadni a menekültek számára. Mátészalkán pedig 54 kárpátaljai diák élelmezését oldják meg, akik bár csak egy hétre érkeztek látogatóba a helyi szakképző iskolába, a háborús helyzet miatt egyelőre nem tudnak hazatérni.

Több tucatnyi ingatlant – idősotthonokat, bentlakásos intézményeket – szabadít fel szükség esetén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is. A szervezet kommunikációs vezetője, Rományi Tamás lapunknak azt mondta, hogy két területen próbálnak segíteni: intézményeikben várják azokat a menekülteket, akik biztos kapaszkodó, helyi kapcsolatok nélkül érkeznek Magyarországra. A beregszászi járásban működő tagintézményük pedig azokat a rászoruló időseket támogatja majd, akik segítség nélkül maradnak otthonukban.

Romhányi hozzátette, minden intézményük felkészülten várja a fejleményeket, senkit sem érhet meglepetésként, ha felkérést kapnak a kormánytól a segítségnyújtásra. A máltaiak emellett már most egyeztetnek a katasztrófavédelemmel és az állami szervekkel a menekültek ellátásáról.