Az ITM szerint Karácsony „alkalmatlan”, ha nem biztosítja a tömegközlekedés működését

Az ITM szerint Karácsony „alkalmatlan”, ha nem biztosítja a tömegközlekedés működését

Fővárosi tömegközlekedés (Forrás: Budapesti Közlekedési Központ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely tényleg alkalmatlan, ha Budapest még a tömegközlekedés fenntartását sem tudja ellátni – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel. Ismert, szerdán számolt be arról a Népszava, hogy akár a közösségi közlekedés leállítása is elképzelhető nyomásgyakorlási célból végső esetben, ugyanis hiába kötelessége a kormánynak 12 milliárdot fizetnie a budapesti tömegközlekedés fenntartására, ezt eddig nem tették meg, holott a határidő november 25-e, vagyis csütörtök. Az viszont biztos, hogy a főváros mindenképpen szeretné elérni, hogy az Orbán-kormány ne tartsa vissza az üzemeltetéshez elengedhetetlen forrásokat, ezért ha nem kapják meg a pénzt csütörtökig, tájékoztatni fogják az utasokat, hogy a kormány „bliccel”.

Az ITM kijelentette, a fővárosi önkormányzat törvényben előírt legfontosabb feladata a tömegközlekedés biztosítása. Minimális együttműködési hajlandóság esetén hosszú hónapokkal ezelőtt rendezhette volna már az ügyet Budapest – tette hozzá a minisztérium. A kormány szerint „bár alkalmatlanságból vagy legújabban figyelemelterelési szándékkal nem tett érte semmit”, de ettől még mindig Karácsony Gergelyen múlik a kérdés megoldása.

A tömegközlekedés finanszírozásához a központi költségvetés meghatározó összeggel járul hozzá. A megállapodások véglegesítése az ITM szerint a fővárosi önkormányzaton múlik, viszont az nem hajlandó az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatások finanszírozásából a rá eső részt megfizetni – legalábbis a minisztérium így látja. A kifizetés feltétele Karácsony Gergely aláírása – tette hozzá az ITM.