Az MSZP 70 ezer forintra emelné a nyugdíjminimumot

Az MSZP 70 ezer forintra emelné a nyugdíjminimumot

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Kossuth téri tüntetésen. (Fotó: MSZP / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tizenhárom éve változatlan 28 500 forintos nyugdíjminimum 70 ezer forintra történő emelésére tett ígéretet kedden az MSZP társelnöke, frakcióvezetője, aki közölte azt is, a pártja honlapján található kalkulátorral mindenki kiszámolhatja, hogyan emelkedne a nyugdíja az Orbán-kormány leváltása után – írja az MTI.

Tóth Bertalan az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, korszakváltásra van szükség a nyugdíjak kiszámításában és elosztásában.

A Facebook-bejegyzésből az is kiderül, hogy szerintük a Fidesz nyugdíjrendszere miatt több mint félmillió nyugdíjas kap kevesebb nyugdíjat a megélhetési minimumnál. Ők ma közel háromszor annyian vannak, mint tíz éve. A nyugdíjasok közel kétharmadának nyugdíja alacsonyabb, mint az átlagnyugdíj.

„Ideje, hogy véget vessünk annak, hogy a Fidesz kifosztja szüleinket, nagyszüleinket” – fogalmazott Tóth Bertalan.

Az ellenzéki politikus közölte, azt is biztosítják, hogy a megemelt nyugdíjminimum elérje az adómentessé tett minimálbér nettó értékének 50 százalékát.

Tóth Bertalan a nyugdíjemelés meghatározásánál az infláció mellett a keresetek emelkedésének figyelembe vételét, azaz a svájci indexálás bevezetését javasolta.

Kifejtette: az infláció mértékével mindenkinek a nyugdíját megemelnék, a bérnövekedés alapján fennmaradó részt pedig minden nyugdíjas azonos összegben kapná meg, így elérhető, hogy az alacsony nyugdíjak gyorsabban emelkedjenek, mint a magas nyugdíjak.

Rögzítette azt is, folytatják a 13 havi nyugdíj visszaépítését.

Az MSZP frakcióvezetője példaként említette: ha a nyugdíj 70 ezer forint, akkor a Fidesz inflációkövető nyugdíjemelési módszerével havonta 2100 forintot jelent a nyugdíjemelés, az MSZP javaslata szerint viszont 5723 forinttal emelkedne egyhavi nyugdíj.

A 150 ezer forintos átlagnyugdíj esetén egy nyugdíjas a Fidesz rendszerében 4500 forintot kapna emelésként, a szocialisták javaslata szerint azonban 8123 forinttal emelkedne a nyugdíja – részletezte.

A társelnök szerint ma a nyugdíjasok nagy többsége nehezen él meg a nyugdíjából, a relatív elszegényedés tömeges méreteket öltött az elmúlt tíz évben. A 65 év felettiek szegénységi aránya 11 év alatt több mint háromszorosára nőtt – jegyezte meg.

Elmondta, igazságtalannak tartják, hogy az átlagnyugdíjak egyre jobban leszakadnak az átlagos nettó bérektől, miközben a boltokban, a csekkeken ugyanazt az árat kell kifizetnie idősnek és fiatalnak, nyugdíjasnak és dolgozónak.

Eközben a Napi.hu-n megjelent az OTP Öngondoskodási Index kutatása, amely súlyos paradoxonra világított rá a nyugdíjasok helyzete kapcsán: eszerint egyre kevesebben tudják, miből kívánnak megélni nyugdíjas korukban, de mégsem tesznek eleget ezért. A felmérésből kiderül, a válaszadók 37 százaléka kizárólag az állami nyugdíjból, 20 százaléka munkából, 11 százaléka korábbi befektetéseiből élne meg időskorában. A válaszadók 28 százaléka pedig bizonytalan. 

A kutatás szerint az elmúlt négy évben 14 százalékkal csökkent azon bankkapcsolattal rendelkező válaszadók aránya, akik kizárólag az állami nyugdíjra támaszkodnának időskorukban. Ugyanebben az időszakban a bizonytalanok aránya 63 százalékkal emelkedett.

Ugyanakkor a magyarok 80 százaléka továbbra sem rendelkezik kifejezetten a nyugdíjas évekre félretett befektetéssel, 63 százalékuk pedig nem is tervezi, hogy elkezdjen gondoskodni a későbbi évekre.