Az oktatásról szervezne külön parlamenti vitanapot a Momentum

Az oktatásról szervezne külön parlamenti vitanapot a Momentum

Tüntetők a Kossuth téren 2022. október 5-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Parlamenti vitanapot kezdeményez az oktatás helyzetéről a Momentum – a párt ezt szerdán kora este közölte.

Az ellenzéki párt külön kiemelte, hogy az ilyen politikai vitán a házszabály szerint a kormány képviselőjének is jelen kell lenni. A vonatkozó előírások szerint egyébként a képviselők legalább ötödének kell írásban indítványozni a vitát – vagyis szükségük lesz a momentumoksoknak más ellenzéki képviselőkre is –, a házelnöknek pedig ki is kell tűzni egy napot. A házszabály úgy fogalmaz, hogy „a politikai vita a kormány képviselőjének negyvenperces nyilatkozatával kezdődik, és a kormány képviselőjének húszperces viszonválaszával zárul”.

A Momentum azzal indokolta a döntését, hogy a közoktatásban a rendszerváltás óta nem kezdődött még tanév ilyen pattanásig feszült légkörben, mint idén szeptemberben. – Az elmúlt 12 év elhibázott oktatáspolitikája nyomán kialakult megalázó bérszínvonal és az egyre romló munkakörülmények elviselhetetlen terhet helyeznek a közoktatásban dolgozó pedagógusokra, kihatnak az oktatás minőségére és növekvő aggodalommal töltik el a diákokat és a szülőket – írták, hozzátéve, hogy a szeptember óta eltelt időben pedig a feszültség hétről-hétre nő. Ennek elsődleges oka, hogy a pedagógusok követeléseire és tiltakozására a kormányzat tárgyalás helyett „rideg elnyomással” reagált. – Itt az ideje, hogy a kormány a megfélemlítés helyett komolyan vegye a pedagógusok, diákok és szülők figyelemfelhívását! Itt az ideje, hogy végre elinduljon egy érdemi párbeszéd a közoktatást régóta feszítő problémák megoldásáról – fűzte hozzá a párt.

Pénteken egyébként újabb megmozdulást szervez a Diákok a Tanárokért elnevezésű Facebook-csoport, ezúttal a Hősök teréről vonulnak majd az oktatást felügyelő Belügyminisztérium elé.