Bemutatták a volt DK-alelnök, Kerék-Bárczy Szabolcs Gyurcsány-kritikus könyvét

Bemutatták a volt DK-alelnök, Kerék-Bárczy Szabolcs Gyurcsány-kritikus könyvét

Kerék-Bárczy Szabolcs és Dávid Ibolya 2022.május 17-én a „Csatasorban” című könyv bemutatóján. (Fotó:Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden bemutatták a nyilvánosságnak a Demokratikus Koalíció (DK) egykori alelnökének, Kerék-Bárczy Szabolcsnak „Csatasorban” című memoárkötetét. A könyv – amint ezt alcíme is jelzi – Kerék-Bárczynak nem csupán a DK-ban eltöltött éveiről rántja le a leplet, de egészen 1994-től kezdi taglalni, amit a szerző a magyar politikában látott, tapasztalt, megélt.

Amint az vázlatszerűen a keddi könyvbemutatón is elhangzott, a szerző dolgozott Antall József kabinetében, majd huszonévesen az első Fidesz-FKGP-MDF kormány alatt Stumpf István kancelláriaminiszter kabinetfőnöke lett, majd Magyarország Los Angeles-i főkonzuljaként szolgált, részt vett az MDF kampányaiban Dávid Ibolya mellett, később konzervatívként lett Gyurcsány Ferenc hívására a DK alelnöke, ahonnan 2016-ban viharos körülmények között lépett ki.

Mint a tájékoztatón elhangzott, a vaskos kötet nagyrészt az ebben a több, mint húsz évben készült feljegyzéseiből állt össze. Kerék-Bárczy kíméletlenül teregeti ki a hazai politikai elit szennyesét a memoárban, nem kíméli sem egykori harcostársait, sem ellenfeleit. A szerzőnek Antall Józseftől Orbán Viktorig, Dávid Ibolyától Gyurcsány Ferencig, a rendszerváltás utáni közélet szinte valamennyi első és másodvonalbeli szereplőjéről (a könyv névmutatójában mintegy ezeregyszáz nevet találunk) van mondanivalója, sőt, véleménye is.

A könyv ezernyi sztorija, politikai kulisszatitka és anekdotája közül nem kihagyható, hogy Kerék-Bárczy beszámol egy 2015. március 26-i háromnapos kihelyezett zsámbéki DK-elnökségi ülésről, melyen KBSz saját beszámolója szerint azt hitte, nem hall jól, annyira megdöbbent, amikor Gyurcsány Ferenc pártelnök helyzetértékelő beszédében a NER korrupciója kapcsán a DK által követendő stratégiáról szólva kijelentette: „nem szabad túltolnunk a korrupciós biciklit, mert arra mi is rámehetünk”.

Az estet a kiadó vezetője, Bokor Pál író moderálta, akinek kérdésére Kerék-Bárczy Szabolcs kijelentette, hogy egyelőre biztosan nem akar visszatérni a politikába, „nem akar részt venni abban, ami most történik.”  A könyvbemutatón több egykori politikus, közéleti szereplő, köztük Iványi Gábor metodista lelkész és Dávid Ibolya egykori MDF-elnök is részt vett.

Lapunk hamarosan interjút közöl a „Csatasorban” szerzőjével, Kerék-Bárczy Szabolccsal.