Berlinbe utazott Orbán Viktor

Berlinbe utazott Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Honvédség Airbus H-145M típusú helikopterének fedélzetén az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején 2023. november 13-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Berlinbe utazott hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, mert Charles Michel, az Európai Tanács elnöke konzultációt szervezett az Európai Unió stratégiai menetrendjéről több uniós tagállam vezetőjének részvételével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A német fővárosban hétfőn este – a spanyolországi Granadában lezajlott első véleménycserére építve – folytatják az EU következő intézményi ciklusának prioritásairól szóló megbeszéléseket.

A berlini munkavacsorán Orbán Viktor miniszterelnökön kívül Olaf Scholz német kancellár valamint Görögország, Belgium, Ausztria, Litvánia és Ciprus állam- illetve kormányfője vesz részt. A kormányfő tavaly októberben tárgyalt legutóbb Berlinben a szociáldemokrata Olaf Scholz német kancellárral, a Spiegel akkori beszámolója szerint kényes témákat érintettek. Közös sajtótájékoztatót azonban nem tartottak, amit a lap szokatlannak nevezett, sőt, Olaf Scholz nem is nyilatkozott a mintegy két órán tartó tárgyalásról. Konkrétumokat Orbán Viktor sem árult el, viszont termékenynek nevezte a találkozót. A magyar miniszterelnök látogatása akkor a német sajtóban is nagy figyelmet kapott, miután az Európai Unióban az SPD politikusai is az Orbán-rendszer kritikusainak számítanak, és a német kormányból is érték bírálatok a magyar politikát.

Berlini útja előtt Orbán Viktor ellátogatott az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat helyszíneire, ahol a hazánk védelmi képességeit tesztelő, több ezer katonát megmozgató műveletek zajlanak. Közösségi oldalán úgy osztott meg erről fotókat, hogy „Az elmúlt 30 év legnagyobb hadgyakorlata. Alakulunk!”.

Címkék: Orbán Viktor