Booking-botrány: gyorsított ágazati vizsgálatot indítana a versenyhivatal

Booking-botrány: gyorsított ágazati vizsgálatot indítana a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal épülete, a főváros V. kerületében, az Alkotmány utcában. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a piaci verseny tisztaságán őrködő autonóm államigazgatási szerv Magyarországon. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Fotó: Róka László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyorsított ágazati vizsgálatot tart szükségesnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a holland Booking.com szálláshely-közvetítő cég magyar szálláshely-szolgáltatók felé fennálló tartós tartozásának vizsgálata ügyében.

Emellett a turisztikai ügynökség jogsegély szolgálatot indított az érintetteknek – derült ki az Országgyűlés gazdasági bizottságának turisztikai albizottsága keddi ülésén, amelyről az MTI számolt be. Szatmáry Kristóf (Fidesz) az ülést levezető elnök szerint nem igaz, hogy a szolgáltató kiegyenlítette volna minden tartozását a magyar szálláshelyszolgáltatók felé. A jelen „nyomásgyakorlási” ügyet addig nem zárják le, amíg minden cég hozzá nem jut a pénzéhez – tette hozzá az ülést követően. Minden jogszabálymódosítási javaslatot megvizsgálnak, hogy ilyen jogsértés többet ne történhessen. Ha a jövő hét elejéig nem történnek meg a kifizetések, akkor tovább folytatják az intézkedéseket, esetleg újabb bizottsági ülést tartanak – tette hozzá. A politikus kérdésnek nevezte, hogy miért a nyári főszezonra időzítette a Booking.com az informatikai átállását, amire hivatkozott a nemfizetés okaként. Kérdésesnek nevezte azt is, hogyan működhet egy hasonló méretű cég érdemi magyar ügyfélszolgálat nélkül. 

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke arról tájékoztatott, hogy a gyorsított ágazati vizsgálat előkészítése folyamatban van, ez még ebben a hónapban elindulhat. A vizsgálat ideje legfeljebb 30 nap, amely meghosszabbítható. A vizsgálatban ellenőrizhetik az esetleges piaci torzulásokat, felmerülhet a jutalékkifizetés gyakorlatának vizsgálata is, hogy visszaélt-e az erőfölényével a cég. A gyorsított vizsgálat esetén a hatóság tud javaslattal élni a jogalkotó, vagy az érintett szolgáltatók felé – jelezte.

Min arról korábban lapunk is beszámolt, komoly fizetési problémák adódtak az egyik legnagyobb nemzetközi online szállás- és utazásközvetítő cég, a Booking.com-nál. Több szállásadó sokáig várt a pénzére, a cég egyébként technikai problémákkal magyarázta a helyzetet. Leginkább azokat érinti, érintette a probléma, akik a portál felületén panziókat, vendégházakat és más szálláshelyeket hirdetnek, és a foglalási oldalt bízták meg a szállásdíj beszedésével. 

A múlt héten Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságának egyik vezetőjeként, valamint az ENSZ turisztikai világszervezetének uniós nagyköveteként foglalkozott a témával, és folytatott tárgyalásokat a Booking.com felelős vezetőivel. A politikus arról írt, hogy e hét hétfőre a mintegy huszonkétezer magyar partnercég szinte kivétel nélkül megkapja az elcsúszott kifizetéseket, és csütörtökére remélhetőleg visszaáll a rendszeres és hibamentes működés. Amennyiben a neki tett ígéret ellenére mégsem rendeződik a tartozások kifizetése, EU-s intézményi lépéseket tesz.