Brit építésziroda tervei alapján újul meg a Nyugati pályaudvar

Brit építésziroda tervei alapján újul meg a Nyugati pályaudvar

A brit Grimshaw Architects építésziroda látványtervének egyik részlete (Fotó: Fürjes Balázs Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat délelőtt kihirdették, mely pályaművek tervei, ötletei alapján újul meg a Nyugati pályaudvar, amely a közlekedésfejlesztési elképzelések szerint Közép-Európa egyik legforgalmasabb kötöttpályás közlekedési csomópontja lesz. – A brit Grimshaw Architects építésziroda nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát - jelentette be Facebook-oldalán Fürjes Balázs a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

Tavaly októberben egy kétfordulós, nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdettek a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására. Mint Fürjes írja, 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik 23,5 hektáron.

A mélyállomás először fejállomásként működik majd, de a jövőben a Duna alatti, a Déli és Nyugati pályaudvarokat összekötő vasúti alagút is ide kapcsolódik. Ide érkezik majd be az északi és a déli hévek összekötésével megvalósuló M5-ös metró is, amelynek megállója a mélyállomás alatt lesz. Fürjes szavai szerint ez lesz Közép-Európa egyik, Magyarország és Budapest legnagyobb, legforgalmasabb kötöttpályás közlekedési csomópontja. Ha minden elkészül, napi 300 000 utas fordul majd meg itt.

A terv új belvárosi zöldfelületet hoz létre, melynek megtervezésekor elsődlegesen az AREP Group által jegyzett, második helyezett pályamű legjobbnak ítélt parki megoldásaira támaszkodnak. Az új park a Podmaniczky utca mentén fut majd végig, a Városliget és a Nagykörút térségét valódi zöldfolyosóként kötve össze.

A 17 hektáros pihenőterületen a sportolni vágyók számára futókört, közösségi sportpályákat is építenek. A családosokat többkorosztályos játszótér várja, pelenkázóval felszerelt mosdókkal. Kutyás élményparkot és nagy, zöld pihenőtereket alakítanak ki.

A parkot új épületek szegélyezik majd, ezek Terézváros felé zajvédő falként is funkcionálnak. A vasúti Motorszín ipari műemlék épülete pedig kulturális funkciót kap.

A Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön zöld tér születik, emellett elbontják a Nagykörút, Váci út és Bajcsy-Zsilinszky út metszéspontjában található autós felüljárót.

A pályázaton 12 tervezőiroda vett részt. A zsűri elnöke Fürjes Balázs, az alelnök Vitézy Dávid volt, szavazó tagok voltak még: Budapest és a XIII. kerület főépítésze, Terézváros alpolgármestere, az építész- és a mérnökkamara képviselője valamint egyetemi szakemberek.