Budapesten az idősotthonok dolgozóinak kötelező lesz az oltás

Budapesten az idősotthonok dolgozóinak kötelező lesz az oltás

Katona fertőtlenít a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást Budapesten, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott bentlakásos szociális intézményekben, vagyis idősotthonokban – ezt a Főpolgármesteri Hivatal közölte.

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán egyeztetett több szakszervezeti vezetővel arról, hogy kötelezővé tegyék-e és ha igen, akkor pontosan mely intézményekben az oltást. A csütörtöki tájékoztatás szerint általánosságban nem rendelik el, ugyanakkor a vírus által leginkább veszélyeztetett helyeken, vagyis az idősotthonokban mégis megteszik. Az ott dolgozóknak 45 napjuk van beoltatni magukat, kivéve, ha egészségügyi okokból ezt nem tehetik. Ellenkező esetben fizetés nélküli szabadságra küldik őket.

Az érintett intézményekben egyébként a munkavállalók 92,57 százaléka már beoltotta magát.

Karácsony Gergely egyúttal bírálta, hogy a kormány „hazudozással, korrupt beszerzésekkel, a kétes hatékonyságú kínai vakcina erőltetésével lerombolta az oltásba vetett bizalmat, és most az önkormányzatokra tolják a felelősséget”. – Legalább most vállalják a felelősséget, álljanak ki az emberek elé, és ne velünk végeztessék el a munkát. Ezt neveznék felelős kormányzásnak... – közölte a politikus.