Csúcstechnológiás célzóberendezést kapott Kövér házőrsége

Csúcstechnológiás célzóberendezést kapott Kövér házőrsége

Kövér László házelnök szalagot köt az Országgyűlési Őrség megalakulásának 10. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az Országház Kupolatermében 2023. február 16-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Holografikus optikai irányzék – a kifejezés hallatán több vadászboltban, fegyverboltban is csak vakarták a fejüket: azt biztos, hogy ez nem szimpla fegyvertávcső, nem is az akciófilmekből is ismert vörös lézerpontos irányzék, a Red Dot – mondták. A Kövér László házelnök irányítása alá tartozó Országgyűlési Őrség ebből a különleges célzóberendezésből vásárolt be novemberben: a parlament üvegzseb aloldalán is látható, hogy nettó 7,4 millió forintért vettek optikai irányzékokat egy százhalombattai cégtől, a Best Shot Kft.-től.

Szerettük volna megtudni, hogy pontosan mire is képes egy ilyen irányzék, és hány darabot használhatnak majd a házőrök. A bolt tulajdonosa és ügyvezetője egyik kérdésünkre sem válaszolt, arra hivatkozva, hogy ezek a részletek üzleti titoknak számítanak, annyit azonban elárult, hogy a típust főként rendvédelmi szervek rendelik.

A neten elérhető termékleírások és bemutatók alapján a holorafikus optikai irányzékokat főként fegyveres harcban, katonai és rendőrségi akciók során szokták használni: előnye a Red Dot-hoz képest, hogy kijelzője tisztább képet ad, a holografikusan kivetített célkeresztet vagy jelet pedig csak az irányzék használója látja. A készülék követi is a célpont mozgását – a fegyveres két szemmel célozhat, nem kell hunyorognia a biztos találathoz.

A házőrség emellett kiképzési lőszereket is vásárolt: ebből idén 13,3 millió forint értékben szereztek be a régi üzleti partnernek számító Reintex Kft.-től. Az Országgyűlési Őrség fegyverkezése régóta ismert tény, arzenáljukat pedig egy elit kommandó is megirigyelhetné. 2021-ben írta meg például a Magyar Narancs hogy többféle géppisztolyt, gépkarabélyt, de mesterlövész puskát és tömegoszlatásnál is használható gránátvetőket is rendszeresítettek a több mint 400 fős őrségnél, melynél csak a bérköltség nettó 3,4 milliárd forintot tett ki az idei évben.

A testület hathatós felfegyerzése még 2017-ben kezdődött el, a Belügyminisztérium akkor a terrorfenyegetettség fokozódásával magyarázta a döntést.